Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα της Γαλλίας τόσο βάναυσα, ώστε για πολλούς δεν είναι πλέον βιώσιμη η αμπελουργία και η οινοποιία. «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley. Οπως διαβάζουμε και στον ot.gr, σύμφωνα με στοιχεία των γαλλικών Αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, καταχωρίσθηκαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που ζητούν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους. Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 50.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί είχαν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να αιτηθούν κρατική υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν – πέρα από το σύνηθες – χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια οινοστάφυλων, συνεπώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδράσει σαν επιταχυντής στη διαδικασία αλλαγής της χρήσης γης στην περιοχή, εκτιμά η Courselle.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ