«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φαίνεται να φέρνει τα πάνω – κάτω στις εργασιακές σχέσεις. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο μας αφορά όλους. Γι’ αυτό θα ήθελα να ζητήσω να δώσετε περισσότερη έμφαση στην προβολή του ώστε να ενημερωθούμε για κάτι τόσο σημαντικό όσο ο τρόπος που θα καλούμαστε να δουλεύουμε», γράφει στον Συνήγορο του Αναγνώστη ο Ν.Τ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει αρκετές προβλέψεις. Οπως αυτές για νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης με συμβάσεις «μηδενικής εργασίας» ή κατά παραγγελία απασχόληση, τη θέσπιση της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, τη δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, την αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας και την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1152).

«ΤΑ ΝΕΑ», από την πρώτη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, έχουν αφιερώσει αρκετά ρεπορτάζ για να παρουσιάσουν όλες τις λεπτομέρειές του καθώς τους τρόπους που θα επηρεάσει την εργασιακή καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Και αφού ψηφιστεί κι αρχίσει η εφαρμογή των ρυθμίσεών του, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις συνέπειες που εκείνες θα έχουν στην αγορά εργασίας – με στόχο να αναδείξουν τόσο τις θετικές όσο και τις τυχόν αρνητικές. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σήμερα.