Η φωτιά στον Εβρο δεν έχει σβήσει ακόμη. Παρότι η «μάχη» συνεχίζεται, λοιπόν, στο Μαξίμου αναζητούν αποτελεσματικά αντίδοτα στα πλήγματα που έχει δεχθεί η κυβέρνηση τους πρώτους δύο μήνες της δεύτερης θητείας της εξαιτίας της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στις φετινές πυρκαγιές.
Η προετοιμασία για την αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας την Πέμπτη – κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών που έχει προγραμματιστεί – ξεκίνησε πριν από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στην κυβερνητική έδρα, όπου οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν αμέσως σε Εβρο και Πάρνηθα.
Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν εκεί – με στόχο να δείξει η κυβέρνηση γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση αυτής της κρίσης -, όμως, θα αποτελούν και μέρος της στρατηγικής με την οποία θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινοβουλευτικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τους κυβερνώντες για έλλειψη σχεδιασμού και διαχειριστική ανεπάρκεια.
Οσοι βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου συζήτησαν τόσο τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα στις δύο πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές όσο και την πορεία εκείνων που είχαν ληφθεί μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της πρόληψης και της προστασίας των δασών γενικότερα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η δασική υπηρεσία κηρύσσει αμέσως, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές του Εβρου και της Πάρνηθας αναδασωτέες.
Προτεραιότητα ο καθαρισμός των ρεμάτων
Αποφασίστηκε επίσης η έναρξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η φροντίδα της άγριας πανίδας. Κατά τα λεγόμενά του, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων με ευθύνη των περιφερειών, ενώ η υλοποίηση όλων των παραπάνω τεχνικών έργων θα γίνει με ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» και αξιοποίηση των δασικών συνεταιρισμών. Στη δέσμη των μέτρων προστίθενται και οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε προχθές από την Αλεξανδρούπολη το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε τον Εβρο.
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο «θα παρουσιάσει την πραγματικότητα ως έχει». Θα αναδείξει, εξηγούν, όσα έχουν γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας χωρίς να αρνηθεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Το κυβερνητικό μότο θα είναι «επενδύουμε στην πρόληψη και την προετοιμασία» συμπληρώνουν – θυμίζοντας τις περίπου 500 σελίδες του σχεδίου «Αιγίς».
Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
Πρώτη αρωγή για κτίρια που χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για χρήση 10.000 ευρώ και για κτίρια που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα 5.000 ευρώ.
Στεγαστική συνδρομή (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο) για την επισκευή/ανακατασκευή κτιρίων.
Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων μόνιμων κατοίκων από 300 μέχρι και 500 ευρώ.
600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη η κύρια κατοικία του για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
Ως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας και ως 3.000 ευρώ για δευτερεύουσα κατοικία.
4.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
2.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για μεσαίο εύρος ζημιάς των στοιχείων του ενεργητικού τους και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς.
Επιχορήγηση που καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης.
Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης – πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή.
Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.