Δύο πόλεις, δύο διαφορετικά στοιχήματα: το επόμενο διάστημα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προσφέρουν ευκαιρίες ώστε το ΠΑΣΟΚ να δείξει την κατεύθυνση στην οποία θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα. Στην Αθήνα, με το εμβληματικό Ζάππειο να αποτελεί το φόντο για την 3η Σεπτέμβρη, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να προβάλει το πολιτικό διακύβευμα που θα απασχολήσει την Κεντροαριστερά μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου – στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας, μάλιστα, βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά του μια πλατφόρμα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης που άρχισε ήδη να αξιοποιεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Στη Θεσσαλονίκη στήνεται ένα σκηνικό αναδιοργάνωσης: Η πενθήμερη παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ αναδεικνύει τη σημασία που θέλει να δώσει στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τα τεχνοκρατικά στοιχεία ενός πολιτικού προγράμματος που θεωρείται πως μπορεί να αντιπαρατεθεί ως κύριο εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στην πρόταση της σημερινής κυβέρνησης.
Ραντεβού για τις πυρκαγιές
Σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο Ανδρουλάκης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων με τους οποίους έχει στόχο να συζητήσει την προσαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με έμφαση στην ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, οι διευθυντές ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασιλική Κοτρώνη και Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο πυρομετερεωλόγος Νίκος Ηλιόπουλος, οι πρόεδροι των δασολόγων και εθελοντικών οργανώσεων πυροπροστασίας (Νίκος Μπόκαρης, Σταύρος Σαλαγιάννης), εκπρόσωποι από τα ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΕΟΔΠ και ΕΑΠΣ (Μενέλαος Γαρδικιώτης, Απόλλων Κουνής, Κωνσταντίνος Ξηροκώστας), ο αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών Νεοκλής Μπαρδάκης, καθώς και αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος.
«Το δάσος είναι ένα πολιτικό και φυσικό κεφάλαιο υπέρτερης αξίας» σημείωσε χαρακτηριστικά (ΑNT1) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος, δίνοντας επί της ουσίας το σημείο εκκίνησης της σημερινής συζήτησης. Η συνάντηση αυτή υπό μια έννοια ξεκινάει μια σειρά από αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το ερχόμενο διάστημα το κόμμα, οι οποίες θα αφορούν τα ζητήματα που θεωρείται πως πρέπει να δώσει έμφαση το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα συμβεί και την 3η Σεπτέμβρη, στα θεματικά τραπέζια πριν από την ομιλία Ανδρουλάκη, όπου ετοιμάζεται συζήτηση για το περιβάλλον και τις βιώσιμες πόλεις παρουσία του Χάρη Δούκα.
Μπαράζ επαφών στη Θεσσαλονίκη
Στην Θεσσαλονίκη, η παρουσία του Ανδρουλάκη έχει οργανωτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας ότι με την επιλογή του να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης θεωρήθηκε πως άφησε τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας χωρίς βουλευτή (καθώς έδρα δεν βγήκε ούτε στη Β’ Θεσσαλονίκης), ο Ανδρουλάκης επιλέγει συμβολικά να δείξει τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ η πόλη.
Στις πέντε μέρες που θα βρίσκεται στην πόλη θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς της ευρύτερης περιοχής, με οργανώσεις του κόμματος που αναζητούν τους βηματισμούς τους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ παράλληλα θα κάνει τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη (για τη θέση του διευθυντή ακούγεται το όνομα του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Σαρηγιάννη) – εκεί θα γίνεται η συγκέντρωση των προβλημάτων και των δύο περιφερειών της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μεταφορά τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ομιλία του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ θα είναι πιο τεχνοκρατικού, προγραμματικού τύπου και σε αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χαράξει τις γραμμές πάνω στις οποίες «θα πατήσει» η αντιπολίτευση που θα ασκήσει το κόμμα απέναντι στη ΝΔ.