Η Ελβετία βάζει στο μάτι το ξέπλυμα χρήματος

Σχέδιο νόμου με στόχο την ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος κατέθεσε η Ελβετία, καθιστώντας τους δικηγόρους και τους συμβούλους υπεύθυνους για την επισήμανση κινδύνων και την ενίσχυση του ελέγχου νομικών δομών όπως τα καταπιστεύματα. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί σε μια σειρά κανονισμών και να τεθεί στην κρίση του κοινοβουλίου το 2024, ύστερα από διαβουλεύσεις. Με τις τράπεζές της να λειτουργούν ως οι μεγαλύτεροι θεματοφύλακες του υπεράκτιου πλούτου στον κόσμο, η Ελβετία προσπαθεί να διαλύσει την ιστορική της φήμη ως καταφυγίου για παράνομα κεφάλαια. Η χώρα πλέον μοιράζεται τραπεζικές πληροφορίες με περισσότερες από 100 χώρες. Ωστόσο, όπως γράφει το Trade Finance Global, η Ελβετία βρίσκεται αντιμέτωπη με παγκόσμιες εκκλήσεις για αύξηση της διαφάνειας γύρω από τη θολή αρένα της εταιρικής ιδιοκτησίας. Εδώ, τα καταπιστεύματα και οι εταιρείες συχνά αποκρύπτουν την πραγματική ταυτότητα των τελικών δικαιούχων τους. Εάν εγκριθεί, το νέο πλαίσιο θα επεκτείνει τις υποχρεώσεις σε δικηγόρους, λογιστές και άλλους συμβούλους που εμπλέκονται στη σύσταση καταπιστεύματος, εταιρείες χαρτοφυλακίου ή στη διαχείριση συναλλαγών ιδιοκτησίας.

Η ώρα για τις δηλώσεις πόθεν έσχθες

Οι φορολογικές δηλώσεις «έφυγαν», οι δηλώσεις πόθεν έσχες έρχονται. Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων έτους 2023. Στις καταστάσεις εκτός από τους υπόχρεους συμπεριλαμβάνονται οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες λήγει στις 4 Οκτωβρίου 2023. Υπόχρεοι των οποίων έχει μεταβληθεί, εντός του έτους 2022, η οικογενειακή τους κατάσταση σε σχέση με την τελευταία οριστικοποιημένη αρχική ή ετήσια ΔΠΚ έτους 2022, καθώς και όσοι δεν έχουν υποβάλει αρχική ή ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης έτους 2022 απαιτείται να συνδεθούν στη νέα εφαρμογή «Γνωστοποίηση στοιχείων Συζύγου/ΜΣΣ Υπόχρεου Πόθεν Εσχες» μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Συμψηφισμοί και επιστροφές εισφορών

Οδηγίες για τη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών του κλάδου κύριας σύνταξης σε δημόσιους υπαλλήλους που είχαν υποστεί κρατήσεις από το 2016 έως τις 31/12/2019 δίνονται με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Η επιστροφή επιβάλλεται καθώς οι εν λόγω μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν κρατήσεις κύριας σύνταξης, παρότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. Πάντως πρόκειται για μικρά ποσά και για έναν περιορισμένο αριθμό υπαλλήηλων, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ. Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Τονίζεται ότι για την εκκίνηση της διαδικασίας επιστροφής πρέπει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.

Το ελληνικό κρασί μεθάει τις ξένες αγορές

Ενας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής είναι το ελληνικό κρασί, ενώ εξελίσσεται και σε σημαντικό τομέα της οικονομίας. Σήμερα, ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία και ο ελληνικός αμπελώνας εκτείνεται σε 600.000 στρέμματα, ενώ η καλλιέργειά του επικεντρώνεται στην ποιοτική και όχι στην εντατική παραγωγή. Παράλληλα, με την καλλιέργεια αμπελώνων ασχολούνται περίπου 160.000 οικογένειες, ενώ το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελληνικού οίνου είναι οι γηγενείς ποικιλίες. Καθε χρόνο η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα εκτιμάται στους 210.000 τόνους, ωστόσο και φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 30% λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πρόστιμα για rapid tests

Tην επιβολή προστίμου 373.943,38 ευρώ αποφάσισε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της. Η υπόθεση αφορούσε την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συγκεκριμένα rapid tests μέσω δημόσιου διαγωνισμού κατά τη διαδικασία του οποίου οι εμπλεκόμενες εταιρείες είχαν προχωρήσει σε οριζόντια σύμπραξη αντιβαίνοντας τη νομοθεσίια περί ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι εταιρείες ύστερα από συμφωνία μεταξύ τους είχαν καταθέσει τρεις διακριτές μεταξύ τους προσφορές, με ίδια τιμή προσφοράς ανά μονάδα προϊόντος και με ποσότητες αθροιζόμενες μεταξύ τους στο σύνολο της ζητούμενης ποσότητας.

Αιτήσεις για ανάπτυξη δεξιοτήτων

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας» για όλες τις περιφέρειες, καθώς κατά την αξιολόγηση της πορείας ενάρξεων τμημάτων διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των επιτυχόντων και επιλαχόντων υπολείπεται του στόχου που έχει τεθεί. Ολες οι ενέργειες (συμβουλευτική – κατάρτιση – πιστοποίηση) αλλά και η αποπληρωμή πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος του 2023 και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι άμεσα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.