Ο χρόνος πιέζει τους γάλλους διοργανωτές που πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, περιβαλλοντικής φύσης αυτή τη φορά: τη μόλυνση του Σηκουάνα. Στις 20 Αυγούστου αναβλήθηκε το ολυμπιακό test event για το τρίαθλο λόγω της μόλυνσης του νερού. Σύμφωνα με τον δήμο, το πρόβλημα προκλήθηκε από μια ελαττωματική βαλβίδα στο αποχετευτικό σύστημα του Παρισιού κοντά στη γέφυρα Alexandre. Είναι το τρίτο αθλητικό γεγονός που αναβάλλεται λόγω της ακαταλληλότητας του νερού. Στις αρχές Αυγούστου είχε αναβληθεί και ο αγώνας ανοιχτής κολύμβησης, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τα λύματα κατέληξαν στο ποτάμι.  Οι Γάλλοι εργάζονται εντατικά ώστε να είναι συνεπείς στον λόγο τους και να παραδώσουν τον Σηκουάνα στους πολίτες για κολύμπι για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. Η πιθανότητα να υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα και καύσωνες την περίοδο των Αγώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι μία ακόμα παράμετρος που καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη οι Γάλλοι.

Η προστασία του περιβάλλοντος και το αποτύπωμα που θα αφήσει σ’ αυτό η διοργάνωση αποτελούν προτεραιότητα των διοργανωτών. Το μεγάλο τους στοίχημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι να διασφαλιστεί πως όλοι οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, περίπου επτά εκατομμύρια, θα χρησιμοποιήσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.  

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η συμμετοχή των ρώσων και λευκορώσων αθλητών. Πώς θα τους υποδεχτεί το κοινό, τι θα συμβεί αν βρεθούν αντιμέτωποι με Ουκρανούς ή οι Ρώσοι τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο πάνω στο βάθρο;