Στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη και υπέγραψε και την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος – εξάλλου εκείνος τον προξένεψε στον Τσίπρα από τον Τομέα Διαφάνειας. Τι γυρεύει όμως ο μπρουτάλ Σφακιανός με τον αμερικανό φίλο; Οι πιο καχύποπτοι μπορεί να λένε πως ο Πολάκης παίρνει μια ρεβάνς από όσους τον πολέμησαν στο κόμμα, επιβεβαιώνοντας και το σχίσμα στους προεδρικούς και κρατώντας πια αποστάσεις από τον Νίκο Παππά αλλά και από όσους έχουν πάει με την Αχτσιόγλου.

Χειροκρότημα

Η στήλη είναι σε θέση να ξέρει πως ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος το σκεφτόταν μέχρι τέλους αν θα έθετε υποψηφιότητα. Ζύγισε μέσα του πως μπορεί να του ασκείτο η κριτική πως εκμεταλλεύθηκε τη θεσμική του ιδιότητα και την υπερπροβολή του. Τελικά δεν είναι υποψήφιος. Πήρε όμως ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα όταν ακούστηκε το όνομά του από τον Παναγιώτη Ρήγα ως αναγνώριση, όπως λένε όλοι, του ρόλου του και της παρουσίας του στη Βουλή.

Ρεαλισμός

Η απόσταση από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας μέχρι τον Κασσελάκη που ονειρεύεται ένα δημοκρατικό κόμμα εν Ελλάδι είναι τεράστια. Για τον Γιώργο Τσίπρα όμως – παλιότερα μέλος της ΚΟΕ και από το Σάββατο εκ των υποστηρικτών του Κασσελάκη για την αρχηγία του χώρου – διανύθηκε γρήγορα. Θα πει κάποιος καλοπροαίρετα πως μεσολάβησε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ματαιώσεις, ήττες. Ο Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να σκεφτεί πιο ρεαλιστικά ακόμη και αν στην υπογραφή του για την υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού μπορεί κάποιος να έβλεπε και μια ζοχάδα για τις τάσεις και τα ρεύματα.

Γραμματέας

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ των προσώπων του συνεδρίου. Οχι μόνο για τη λιτή εισήγησή της ή τα καλά λόγια για εκείνη του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, μα και για την αποστασιοποίησή της στην κούρσα διαδοχής. Κάτι που λεγόταν χθες στα πηγαδάκια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού όπου συγκεντρώθηκαν οι συριζαϊκές φυλές. Κάτι ακόμη. Στο επόμενο συνέδριο του Νοεμβρίου θα έχει ενδιαφέρον ποιος θα είναι γραμματέας. Θα είναι εκ νέου η Σβίγκου λόγω της κομματικότητάς της; Ή ο νέος αρχηγός θα αλλάξει σελίδα;