Και τώρα η εκλογή προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έγινε το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανήκει στο χθες και αποτέλεσε την πρώτη κορυφαία κομματική διαδικασία που ύστερα από πολλά χρόνια δεν είχε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πέντε πλατφόρμες των πέντε υποψηφίων διαδόχων του που δεν είχαν συγκλίσεις για την επόμενη μέρα μα διακριτό πλαίσιο και αιχμές ή και βολές με νόημα.
Ολα αυτά σε ένα συριζαϊκό κοινό που είχε καιρό να συναντηθεί όλο – πλην Σπίρτζη που δεν παρέστη, διαφωνώντας με τις όλες διαδικασίες. Οπως είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που προήδρευε της διαδικασίας, είχε 1.200 καθήμενους, 500 πάνω στο θεωρείο αλλά και όρθιους – πολλοί το έβλεπαν και από οθόνες στον περιβάλλοντα χώρο. Την ίδια στιγμή 1.400 σύνεδροι παρακολουθούσαν και διαδικτυακά. Οι υποψηφιότητες επικυρώθηκαν από το σώμα. Ακόμα και εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη που παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα. Κι αυτό αφού εκείνος βάσει Καταστατικού έπρεπε να κομίσει υπογραφές 30 μελών της ΚΕ. Τελικά δύο εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια (Κλειώ Αγγουράκη και Γεωργία Ρανέλα). Γρήγορα βρέθηκε λύση, αν και υπήρξαν γκρίνιες και βολές. Την υποψηφιότητα υπέγραψαν ο Γιάννης Βουλγαράκης (ΡΕΝΕ) και η δημοτική σύμβουλος Νέας Σμύρνης Αννα Κωνσταντινίδου (του κλίματος Παππά και Μουζάλα). Ο Βουλγαράκης εξήγησε στα κοινωνικά δίκτυα πως το έκανε με σαφές σκεπτικό: «Ο πλουραλισμός των ιδεών ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία και ενδυναμώνει τον συλλογικό μας διανοούμενο. Με αυτά ως γνώμονα, συνυπέγραψα το κείμενο…».
Πολιτική – Μεταπολιτική
Το όλο συνέδριο κινήθηκε στον άξονα Πολιτική – Μεταπολιτική λόγω του Κασσελάκη (αν και η υποψηφιότητά του ενίσχυσε τις πολιτικές αιχμές των άλλων) και των βολών που ήδη δέχεται εσωτερικά εξαιτίας της παρουσίας και των θέσεών του. Οι υποψήφιοι (Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος) ξεδίπλωσαν με τις ομιλίες τους τις πλατφόρμες τους που αντανακλούσαν έναν ξεχωριστό για τον καθένα ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της γραμματέως της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ η όλη διαδικασία πέραν της επικύρωσης των πέντε υποψηφίων είχε μόνο ένα ψήφισμα του τμήματος δικαιωμάτων για τις πυρκαγιές, που πέρασε ομόφωνα. Εξάλλου ο οδικός χάρτης λέει πως το επόμενο συνέδριο θα είναι τακτικό, θα γίνει τον Νοέμβριο, και εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα.
Χθες, όπως είχαμε γράψει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών. Διατηρώντας σταθερά μια στρατηγική μη εμπλοκής στην κούρσα και παρά τα όσα γράφονται. Περνούσε όμως από τις ομιλίες των υποψηφίων – ακόμα και κριτικά – για όσα παρέδωσε.
Βολές άμεσες και έμμεσες
Συνέδριο βέβαια χωρίς βολές δεν θα γινόταν. Αμεσες και έμμεσες. Ως τέτοιες πρέπει να εκληφθούν, για παράδειγμα, οι ριπές της Αχτσιόγλου για κρούσματα «τοξικής αρρενωπότητας» που προηγήθηκαν στον δημόσιο διάλογο – εδώ καταχειροκροτήθηκε. «Καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία, μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο σοβαρή είναι η υπόθεση της Πολιτικής αποκρούοντας κάθε έννοια Μεταπολιτικής.
Το ερώτημα
Ο Κασσελάκης έθεσε εμφατικά το ερώτημα αν θέλουν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη, ενώ περιέγραψε ένα μοντέλο για το κόμμα εντελώς διαφορετικό από των άλλων, με τον ίδιο σε αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη και τον λαό. Οι υπογραφές των 30 μελών της ΚΕ πάντως υποδήλωναν ένα σχίσμα στο προεδρικό κομμάτι, αφού εδώ έβλεπες και τον Γιώργο Τσίπρα και τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Θανάση Οικονόμου, ενώ το ρεύμα του Παύλου Πολάκη έχει πάει εξαρχής με τον νέο υποψήφιο, αποστασιοποιούμενο από τον Νίκο Παππά πλέον.
Σε προεδρική γραμμή
Ο τελευταίος, επέμεινε στην παλιά προεδρική γραμμή, ενώ έκανε άνοιγμα στους πασοκογενείς και με σαφή αναφορά στα εθνικά. «Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό» είπε ο Παππάς.
Οι φόροι του Ευκλείδη
Ο Τσακαλώτος από την πλευρά του επεδίωξε να μπετονάρει το κοινό του, έκανε μια ιδεολογική ομιλία που άρεσε και απάντησε έμμεσα στη γνωστή κατηγορία για τις φορολογικές ημέρες του, λέγοντας: «Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Τα νοσοκομεία και το κοινωνικό κράτος θέλουν φορολογία».