Αποκαλυπτική της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα στον Εβρο ήταν η χθεσινή ημέρα: Για πρώτη φορά – μετά από 17 ημέρες – δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στην περιοχή, παρά μόνο έρπουσα φωτιά, την οποία προσπαθούσαν να κατασβήσουν πλήρως οι πυροσβεστικές δυνάμεις από ξηράς και αέρος. Οι εικόνες, όμως, που αποκαλύφθηκαν ήταν αποκαρδιωτικές: Ενα έρημο μαύρο τοπίο κυριαρχεί πλέον εκεί όπου άλλοτε δέσποζε το δάσος της Δαδιάς, ενώ οι μαυρόγυπες που πριν απ’ την καταστροφή φώλιαζαν στις κορυφές των ψηλών μαύρων πεύκων αναζητούν ματαίως τις εστίες τους. Αλλωστε, ο Εβρος αποτελεί το μοναδικό ενδιαίτημα του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Κλιμάκιο από το Ηράκλειο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν επιτόπου 741 πυροσβέστες με 124 οχήματα, ρίψεις πραγματοποιούσαν πέντε αεροσκάφη, ενώ για να συνδράμει τις προσπάθειες έφτασε στην περιοχή αεροπορικώς κλιμάκιο πυροσβεστών από το Ηράκλειο. Παράλληλα, οι ελπίδες όλων είχαν εναποτεθεί στις βροχοπτώσεις που αναμένονταν στη Βόρεια Ελλάδα.

 Την Παρασκευή τις πυρόπληκτες περιοχές θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και να προχωρήσει η άμεση υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Προσαγωγή ενός ατόμου

Πέρα από το μέτωπο του Εβρου, όμως, διάσπαρτες πύρινες εστίες εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα. Φωτιά ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τις αυλόπορτες σπιτιών. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και μεγάλη, ενώ ενεργοποιήθηκε και το 112, που μέσω μηνύματος προειδοποιούσε τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή. Τελικώς, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για εμπρησμό στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, στην προσαγωγή ενός ατόμου που φέρεται να έβαλε τη φωτιά που εκδηλώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην κοινότητα Νέας Νικόπολης προχώρησαν ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κοζάνη.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, επίσης, σε οικόπεδο κοντά στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, ενώ στην περιοχή «Μεταλλείο Τσούκας», στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, η φωτιά που είχε ξεσπάσει το βράδυ της Κυριακής περιορίστηκε με την παρέμβαση ελικοπτέρων και της βροχόπτωσης. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το «Bloomberg», η Ελλάδα έχει υποστεί φέτος τις περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη σε επίπεδο δασικών πυρκαγιών, με το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει το 1,66 δισ. ευρώ.