Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αρχειοθέτησαν το σήμα που προειδοποιούσε – τρεις ημέρες νωρίτερα – για τον κίνδυνο από τον ερχομό κροατών χούλιγκαν, χωρίς να φαίνεται να προχώρησαν σε καμία άλλη ενέργεια. Κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη της Κατεχάκη ενημερώθηκαν για το έγγραφο το οποίο αφορούσε την πορεία του κομβόι των Κροατών που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 4 τα ξημερώματα της επομένης και ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είχε αξιολογήσει τον κίνδυνο από τον ερχομό των επικίνδυνων οπαδών της Ντιναμό στο 67,14%, με ένα ιδιόμορφο ποσοστό αξιολόγησης…
Αυτά είναι ορισμένα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιέχονται σε μήνυση – και έχουν στη διάθεση τους «ΤΑ ΝΕΑ» – που κατέθεσε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατά τριών ανώτατων συναδέλφων του σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της νύχτας της 7ης Αυγούστου.
Οπως αποδεικνύεται και από τη μηνυτήρια αναφορά, οι «συγκρούσεις» στο εσωτερικό της Αστυνομίας έχουν πλέον λάβει τεράστιες διαστάσεις με αφορμή όσα προηγήθηκαν αλλά και όσα ακολούθησαν τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.
Μάλιστα, ο μηνυτής αξιωματικός – που ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν στον απόηχο των δραματικών συμβάντων από τα πόστα τους -, περνώντας στην αντεπίθεση, καταγγέλλει ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι «καταχρώμενοι τις ιδιότητές τους, κατέστρωσαν σχέδιο δράσης προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους και τα βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματά τους που αποτελούν τη μοναδική αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι δεν έχουν αναδειχθεί οι ευθύνες των ανώτατων αξιωματικών, που ήταν εκείνοι που θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει για το εν λόγω ζήτημα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου – ο οποίος έχει υπογραμμίσει ότι είχε πλήρη άγνοια.
Ελαβε γνώση
και το αρχειοθέτησε!
Το μοιραίο βράδυ ο ανώτερος αξιωματικός ήταν προϊστάμενος υπηρεσίας του Αρχηγείου για την αστυνόμευση και εκ των υστέρων του αποδόθηκαν πλημμελείς ενέργειες για την ενημέρωση των περιφερειακών υπηρεσιών.
Ομως, ο ίδιος στη μήνυσή του περιγράφει ότι ήδη από τις 21.13 της 4ης Αυγούστου (σ.σ. με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας Police On-Line) είχε στείλει «κατεπείγον» έγγραφο σε ανώτατα στελέχη, με το οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο από τους Κροάτες.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, ο ένας εκ των ανώτατων αξιωματικών είδε το έγγραφο στις 9 της επομένης και το… αρχειοθέτησε αμέσως. Αντίστοιχα, συνεχίζει, τρεις άλλοι υψηλόβαθμοι ενημερώθηκαν το βράδυ της αποστολής του ενημερωτικού και το αρχειοθέτησαν εντός 30-50 δευτερολέπτων.
Οπως σημειώνει ο δικηγόρος Αθηνών Γιάγκος Λαμπίρης που χειρίζεται νομικά την υπόθεση, «οι εν λόγω αξιωματικοί έχουν τεράστιες πειθαρχικές ευθύνες, αφού όφειλαν να ενημερώσουν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον επερχόμενο κίνδυνο, αλλά και να εισηγούνταν στον γενικό γραμματέα του υπουργείου τη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 του νόμου 2800/2000.
Επρεπε, ακόμη, να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο. Ομως, τίποτα από τα παραπάνω δεν έπραξαν, με δεδομένο ότι μία ημέρα νωρίτερα – στις 3 Αυγούστου – είχαν σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον μηνυτή αξιωματικό, στις 15.45 της 7ης Αυγούστου έστειλε έγγραφο για την είσοδο στην Ελλάδα του κροατικού κομβόι στα γραφεία των εν λόγω υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Το έγγραφο αυτό εμφανίστηκε να διαβάζεται το επόμενο τρίλεπτο από τους παραλήπτες, χωρίς να ακολουθεί άλλη εντολή για τη διαχείριση της πληροφορίας. Ομως, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όπως σημειώνει ο μηνυτής, τα ξημερώματα της ημέρας του θανάτου του Μιχάλη Κατσουρή δέχθηκε τηλεφώνημα από συνεργάτη ανώτατου αξιωματικού σε κορυφαίο πόστο, ο οποίος τον ρωτούσε «αν είχε στείλει κάποιο έγγραφο για τους κροάτες χούλιγκαν».
Εκείνος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, απάντησε ότι ήδη είχε στείλει (σ.σ. στις 4 και στις 7 Αυγούστου) δύο κατεπείγοντα έγγραφα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή του για την ερώτηση. Σε συνέχεια του παραπάνω, δε, φέρεται να προσκόμισε ηλεκτρονική καταγραφή, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός τελικά είδε στον υπολογιστή του το προειδοποιητικό έγγραφο για την επερχόμενη επιδρομή των Κροατών στις 4.12 της 8ης Αυγούστου και ενώ το κακό είχε ήδη γίνει.