Μετά τις παρουσιάσεις στο Διαρκές Συνέδριο, η κούρσα για τη διαδοχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπήκε από χθες στην τελική ευθεία με περιοδείες και παρεμβάσεις των υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στα καμένα στον Eβρο. Επισκέφτηκε αρχικά το καμένο δάσος της Μάκρης καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συνομίλησε με τους ρουμάνους και τους ισπανούς πιλότους των Canadair, ενώ περιόδευσε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στη Δαδιά. Η Εφη Αχτσιόγλου έκανε μια σκληρή δήλωση για την κυβέρνηση με αφορμή το αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά που «φαίνεται πως είναι το νέο θύμα της διάλυσης της δημόσιας Υγείας που εφαρμόζει εμμονικά η κυβέρνηση», όπως είπε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει Νέα Ιωνία την Πέμπτη και θα συναντηθεί με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα τον προλογίσει ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο Νίκος Παππάς απ’ το Mega έριξε τις βολές του προς τη μεριά Κασσελάκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει επαγγελματικό στρατό καθώς «δεν είμαστε μια χώρα η οποία είναι μια παγκόσμια δύναμη και οργανώνει εκστρατευτικά σώματα. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία δεν έχει κινδύνους και θα ήθελα να ακούσω και τις θέσεις των συντρόφων και της συντρόφισσας για το ζήτημα που είναι σε εξέλιξη». Ο Στέφανος Τζουμάκας (ΕΡΤ), ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού, ανέφερε: «Εχω ήδη διατυπώσει την πολιτική μου άποψη. Ενα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρέπει να έχει κουλτούρα, κατευθύνσεις επιδιώξεις, πρόσωπα και πολιτικές για να κυβερνήσει τη χώρα» – πιο ήπιος στην κριτική του από την προηγούμενη φορά.
Είναι σε όλους σαφές ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα μετρηθούν όχι μόνον τα ρεύματα ή οι τάσεις αλλά και η συμμετοχή του κόσμου. Και προφανώς και η επόμενη ημέρα για το κόμμα. Ο απόηχος του Διαρκούς Συνεδρίου του Σαββάτου επικύρωσε μεν τις πέντε υποψηφιότητες, επιβεβαίωσε δε πως καθένας εκ των επίδοξων αρχηγών έχει τη δική του διακριτή ατζέντα και γραμμή για τον χώρο.
Μετρούν δυνάμεις
Είναι κοινός τόπος πως στο παρασκήνιο ήδη τα επιτελεία μετρούν τις δυνάμεις τους, κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τις μετακινήσεις των ρευμάτων, κάνουν ανάγνωση των χαρακτηριστικών των γύρων για την εκλογή αλλά και των «σημάτων» από τις οργανώσεις μελών όπου υπάρχει έντονη ζύμωση για την επόμενη ημέρα.
Στα βέλη κατά Κασσελάκη προστέθηκαν χθες μερικά, ακόμη πιο έντονα από μεριάς Νίκου Φίλη: «Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες του Instagram και από τέτοιες μεγαλοστομίες. Εχουμε ανάγκη από αναδιοργάνωση, δημοκρατική λειτουργία, να εμπνεύσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε (Σκάι). Συμπλήρωσε ότι η εν λόγω υποψηφιότητα «θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι σαν το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να υπερβεί τον Ατλαντικό. Αυτό σηματοδοτεί μια προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα συνεργαστεί με τη ΝΔ».
Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος;
Ολα συντείνουν στον δεύτερο γύρο, άρα σε τελική εκλογή προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 16 του Σεπτέμβρη. Είναι κοινό μυστικό για όσους μιλούν με τα επιτελεία των πέντε υποψηφίων. Εδώ έχει σημασία να πούμε πως όσοι ψηφίσουν στον πρώτο γύρο θα έχουν δικαίωμα και στον δεύτερο και μόνον. Αρα το δείγμα του πρώτου θα δείχνει εν μέρει τις τάσεις του δεύτερου. Μαζί με τις στηρίξεις που θα δώσουν όσοι υποψήφιοι μείνουν απ’ έξω.
Ποιος θα είναι ο ρόλος του Τσακαλώτου;
Κέρδισε το κοινό του στο Συνέδριο με μια εξόχως πολιτική πλατφόρμα αλλά το κοινό του δεν αρκεί για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, προεξοφλούν πολλοί. Πιο κοντά είναι στην Αχτσιόγλου αν χρειαστεί αλλά και με τους όρους του. Εχει εξάλλου σχέδιο για το πώς φαντάζεται το κόμμα. Ο Τσακαλώτος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και για πολλούς αν δεν είχε σταθερή κριτική στον Τσίπρα αλλά και αν διατηρούσε μια απόσταση από τα ρεύματα, θα είχε άλλη πορεία σήμερα.
Πώς θα κινηθούν οι υπόλοιποι στον δεύτερο γύρο;
Πάνω στο έδαφος του δεύτερου γύρου αναζητούνται και οι νέες στρατηγικές. Και επηρεάζονται και από τη βάση των κάθε φορά υποστηρικτών. Κι αυτό αφού προφανώς θα έχει ενδιαφέρον ποιοι καταρχάς θα πάνε στον δεύτερο γύρο. Και πώς θα συμπεριφερθούν όσοι μείνουν έξω. Πιο κοντά είναι – με όρους αντίληψης για το κόμμα αλλά και το ταξικό ζήτημα – η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εξάλλου και η Ομπρέλα δεν έχει κινηθεί ενιαία ως τώρα μοιραζόμενη στους δύο – αν και ο βαθύς πυρήνας της έχει πάει με τον Τσακαλώτο. Από την άλλη, αν περάσει στον δεύτερο γύρο ο Κασσελάκης, δεν είναι τόσο αυτονόητο πως ο Νίκος Παππάς θα δώσει γραμμή στήριξής του αφού μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του νέου Ελληνοαμερικάνου, προήλθε από το σχίσμα της ομάδας και του Παππά (π.χ. Πολάκης κ.ά.). Ο Στέφανος Τζουμάκας δεν μπορεί με τίποτε να στηρίξει τον Κασσελάκη, έχει ασκήσει εξάλλου σκληρή κριτική σε αυτή την υποψηφιότητα. Η Αχτσιόγλου που είχε προβάδισμα ως τώρα κάνει μια προσπάθεια νέας συσπείρωσης. Ο Τσακαλώτος μπετονάρει το κοινό του – βοήθησε η ομιλία του στο συνέδριο. Ο Παππάς έχει στρατηγική προσέλκυσης των πασοκογενών, με έμφαση και τα εθνικά. Ο Κασσελάκης ποντάρει στους μη συριζαϊκούς ψήφους.
Ποιος κινητοποιεί τον Κασσελάκη;
Από συνωμοσίες μέχρι πιο κανονικές ερμηνείες, το ρεπερτόριο του ποιος κινητοποιεί τον νέο υποψήφιο τα έχει όλα. Σίγουρα και βάσει των μέχρι τώρα κινήσεων, το όλο σύστημα του Παύλου Πολάκη έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινητοποίηση, κάτι που φάνηκε και στις υπογραφές για την υποψηφιότητά του στο συνέδριο αλλά και στην επίσκεψη Κασσελάκη στα Χανιά που προηγήθηκε. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι ακόμη και σήμερα εκτιμούν πως θα μπορούσε να έχει ενθαρρυνθεί εμμέσως από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αν και όσοι γνωρίζουν καλά τις κινήσεις του τέως προέδρου το αποκλείουν κατηγορηματικά και υπενθυμίζουν τη σκληρή ουδετερότητα του Τσίπρα στις τρέχουσες διεργασίες.
Ο κρίσιμος παράγοντας που λέγεται «συμμετοχή»
Ολοι συμφωνούν πως βοήθησε πολύ ο νέος και πέμπτος υποψήφιος στο να συζητηθεί εκ νέου και εκτεταμένα και η διαδικασία που ως τώρα είχε τα χαρακτηριστικά διευθέτησης και εσωστρέφειας. Ο πήχης τώρα μπαίνει πιο ψηλά. Με τον άγνωστο Χ όχι απλώς του αριθμού. Είναι εξάλλου σχεδόν ακατόρθωτο να προσεγγιστεί το νούμερο πολιτών που προσήλθε για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά και ο άγνωστος Χ του είδους του ρεύματος που θα συμμετέχει και θα πάει στα 570 εκλογικά τμήματα της χώρας. Θα είναι τα υπάρχοντα μέλη ή θα προστεθεί ένα εντελώς νέο κομμάτι που θα υποδηλώνει και μια νέα δυναμική των τελευταίων ημερών;