Η Apple ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να παρουσιάσει τα πρώτα μοντέλα iPhone τα οποία θα έχουν θύρα φορτιστή τύπου USB-C αντί για Lightning, στα πλαίσια νέας νομοθεσίας της ΕΕ που θα επιβάλλει σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που πωλούνται στο μπλοκ να έχουν τέτοια θύρα.

Υστερα από χρόνια προσπαθειών να αποκρούσει μια τέτοια εξέλιξη, τώρα η αμερικανική εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει την αλλαγή στα νέα iPhone 15, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Επίσης τέτοια θύρα αναμένεται ότι θα έχουν και τα νέα AirPods Pro. Οι αλλαγές αυτές θα παρουσιαστούν από την Apple ως δική της νίκη για τους καταναλωτές, λένε οι ίδιες πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Στα τέλη του 2022 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσουν θύρα ενιαίου φορτιστή τύπου USB-C οι εταιρείες έξυπνων κινητών τηλεφώνων για όλα τα smartphones αλλά και για άλλες συσκευές που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό γίνεται τόσο για οικολογικούς λόγους, όσο και για λόγους προστασίας των καταναλωτών ώστε να μη χρειάζεται να αγοράζουν διαφορετικούς φορτιστές για κάθε συσκευή.

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2024 όλες οι συσκευές, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ποντίκια, ακουστικά κ.ά., με εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές, θα πρέπει να φέρουν ενιαία θύρα φορτιστή τύπου USB-C.

Η Κομισιόν θα μπορεί να προσθέτει κι άλλους τύπους συσκευών στη λίστα αυτή από το 2025 και κάθε πέντε χρόνια μετά τη χρονιά αυτή. Οι χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023 για να περάσουν σχετική εθνική νομοθεσία.

Οσο η Apple αντιδρούσε, προέβαλλε το επιχείρημα ότι η αλλαγή αυτή θα έβλαπτε, δεδομένου ότι δισεκατομμύρια καλώδια τύπου Lightning θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Αλλο επιχείρημα ήταν ότι μπορεί να δημιουργηθεί προηγούμενο με κυβερνήσεις να επηρεάζουν τον σχεδιασμό προϊόντων.

Η εταιρεία θα μπορούσε να περιορίσει την αλλαγή στις θύρες USB-C μόνο για τα iPhone που προορίζονται για την Ευρώπη, αλλά αυτό θα δημιουργούσε αρκετά πρόσθετα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και σύγχυση των καταναλωτών, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Η Apple είχε σταματήσει να περιλαμβάνει φορτιστές με τα καινούργια iPhone από το 2020 και μετά, με την κυκλοφορία του iPhone 12.

Οπως είχε αναφέρει για την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Νέοι κανόνες

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, το σκεπτικό είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο στη σχετική απόφαση στα τέλη του 2022.

Ο νέος νόμος είχε εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές είχαν κάνει επίσης αναφορά στην προσπάθεια εταιρειών να διατηρήσουν τους πελάτες τους παρέχοντας συσκευές που λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένα αξεσουάρ των ίδιων εταιρειών. Επίσης αναφέρεται ότι όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.