Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει εκτοξευτεί στα 90 δολάρια το βαρέλι και τους πρατηριούχους καυσίμων να προβλέπουν, με τα σημερινά δεδομένα, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στην περιοχή των 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο, εντείνονται οι συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο για το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί στα νοικοκυριά τη νέα χειμερινή σεζόν.

Με το βλέμμα στα δημοσιονομικά περιθώρια, σχεδιάζεται μικρό λίφτινγκ στο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αλλά και το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε την περσινή χειμερινή σεζόν και έριξε τη λιανική τιμή πώλησης για τα νοικοκυριά σε επίπεδα ακόμη και κάτω του 1,20 ευρώ το λίτρο.

Ομως, αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι η κατάργηση του κινήτρου (διπλό επίδομα) για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι.

Νέο πλαίσιο

Το κυβερνητικό στίγμα για τη στήριξη των νοικοκυριών ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μετράνε» τις δημοσιονομικές αντοχές για να οριστικοποιήσουν το νέο πλαίσιο του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά της ενίσχυσης και τον αριθμό των δικαιούχων.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά με το συνολικό κόστος για το Δημόσιο να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε τη χειμερινή περίοδο (2021-2022).

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε γίνει τετραπλή παρέμβαση καθώς δόθηκε οριζόντια επιδότηση στην αντλία από το κράτος αλλά και από τα διυλιστήρια, επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και διπλάσιο επίδομα σε νέους δικαιούχους και σε όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο. Το ύψος του επιδόματος είχε ανέλθει σε 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)  ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα  ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Κριτήρια

Για τη χορήγηση του επιδόματος της σεζόν 2022-2023 εφαρμόστηκαν τα εξής κριτήρια:

n Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , πραγματικό και τεκμαρτό,  έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση  ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

n Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.