Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να μπει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη ζωή του πολίτη ο Προσωπικός Αριθμός. Στόχος είναι ο αριθμός αυτός να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές με το Δημόσιο, καθώς, βάσει του σχεδιασμού, αναμένεται να «περιλαμβάνει» κομβικά στοιχεία, όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, το δίπλωμα οδήγησης και ο αριθμός διαβατηρίου. Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από τον υπάρχοντα αριθμό ΑΦΜ συν τρία στοιχεία – τα οποία μπορεί να είναι είτε επιπλέον αριθμοί, είτε γράμματα, είτε συνδυασμός και θα επιλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες. Παράλληλα, διευκρινίζεται πως τα συγκεκριμένα αυτόνομα στοιχεία κάθε πολίτη (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) δεν θα αλλάξουν.

Η διαδικασία ενεργοποίησης του Προσωπικού Αριθμού θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν. Εφόσον κάποιος πολίτης δεν μπορεί να εισέλθει στο σύστημα για να προχωρήσει στην έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, θα δύναται να το κάνει στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Ο Προσωπικός Αριθμός, μάλιστα, θα μπορεί να συμπεριληφθεί και στην αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, η διαδικασία έκδοσης της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Από τον Δεκέμβριο

Μέχρι τον Δεκέμβριο – και κατόπιν διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – αναμένεται να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα αποτελέσει και το «πράσινο φως» για τον Προσωπικό Αριθμό. Από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάντως, συμβουλεύουν τους πολίτες να μη συρρέουν στα κατά τόπους γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων, καθώς ο Προσωπικός Αριθμός δεν θα ενσωματώνεται στα νέα έγγραφα νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβουν την… επίσκεψη.

«Κάθε δελτίο ταυτότητας έχει έναν αριθμό. Αυτόν θα έχει και το δελτίο ταυτότητας. Αυτό που μπορεί να προστεθεί στο δελτίο ταυτότητας, εφόσον νομοθετηθεί από τον Δεκέμβριο και μετά, θα είναι ο προσωπικός αριθμός που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το 666 ούτε με οτιδήποτε. Είναι ο αριθμός του ΑΦΜ μαζί με δύο-τρία στοιχεία που θα διαλέγεις εσύ. Εσύ θα λες “μαζί με το ΑΦΜ μου βάλε το 1, το 8 και το Α”… Από τον Δεκέμβριο και μετά θα έχει τη δυνατότητα να προστεθεί» διευκρίνισε πρόσφατα (ραδιόφωνο Σκάι) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

n Τέλος, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί μητροπολίτες εξέφρασαν την άποψη ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν είναι θεολογικό αλλά αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Αυτό φαίνεται να σηματοδοτεί και τη στάση που θα κρατηθεί κατά την έκδοση της σχετικής απόφασης που αναμένεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συνόδου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τις επόμενες ημέρες.