Ισορροπίες και χαμηλοί τόνοι ήταν το ζητούμενο της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα, με στόχο να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος του διαλόγου.
Οι δύο ΥΠΕΞ είπαν «τόσα όσα», αφού το ραντεβού τους στόχο είχε να προετοιμάσει την προσεχή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο οδικός χάρτης του διαλόγου μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα:
n Πρώτο επίπεδο θα είναι ο πολιτικός διάλογος που θα συμπυκνώσει τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τις διερευνητικές επαφές. Ο πολιτικός διάλογος θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, ενδεχομένως στην Αθήνα, με επικεφαλής από την ελληνική πλευρά την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – εξέλιξη που αναβαθμίζει την ελληνική παρουσία στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.
n Ως δεύτερο πεδίο διαλόγου αναφέρονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τα οποία δεν υπάρχει ημερομηνία, αλλά θα εκκινήσουν «το αμέσως προσεχές διάστημα».
n Τρίτο πεδίο συνομιλιών αναφέρεται η προώθηση της θετικής ατζέντας, της οποίας την ευθύνη θα συνεχίσει να έχει ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος ομόλογός του Μπουράκ Ακτσαπάρ, και η οποία αφορά τη συνεργασία σε οικονομικά θέματα και τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.
Πιθανή ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για τη θετική ατζέντα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, είναι η 13η Οκτωβρίου.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο ύστερα από 7 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει αφορμή για την τρίτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν εντός του 2023.
Προσεκτικές προσεγγίσεις
Το καλό κλίμα επαναβεβαιώθηκε, με τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών που δημιουργούν τις εντάσεις πάντως να παραμένουν και να περιγράφονται. Ο τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για «διάλογο άνευ προϋποθέσεων» και έδωσε έμφαση στη συμφωνία Αθήνας – Αγκυρας για επίλυση των διαφορών μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου.
Σημείωσε ωστόσο ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορές για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Τουρκία υποστηρίζει τον «δίκαιο διαμοιρασμό».
Η Τουρκία συνεχίζει να ζητά συνεργασία στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατίας, με τον Φιντάν να αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΡΚΚ και το DHKP-C, αλλά να μένει εκεί. Ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμα το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης», το οποίο, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι ζήτημα ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ζωών στο Αιγαίο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μειονότητας, ο Φιντάν μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των «ομογενών μας» στην Ελλάδα. Με τον Γεραπετρίτη να απαντά ότι για την Ελλάδα «οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας.
Και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολαύουν ισονομίας και ισοπολιτείας».
Στο τραπέζι μπήκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά. Γεραπετρίτης και Φιντάν τόνισαν ότι Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό «στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και στη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», όπως επεσήμανε ο έλληνας ΥΠΕΞ, θέτοντας ως έναν από τους στόχους, «όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις». Οι δύο υπουργοί έδειξαν διάθεση το Κυπριακό να μείνει εκτός του κάδρου των ελληνοτουρκικών επαναλαμβάνοντας τις «γνωστές θέσεις τους».
Ο Δένδιας στα Εμιράτα
Σημαντικό κεφάλαιο για την Αθήνα παραμένει και η αμυντική διπλωματία, με τον Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας για αμυντικές υποθέσεις Μοχάμεντ Αχμέντ αλ Μπαουάρντι, με ατζέντα την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.
Με την Αθήνα να θέλει μια συμφωνία παροχής τεχνογνωσίας στα πρότυπα αυτής που συνήψε πρόσφατα και με το Ισραήλ.