Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖA – Προοδευτική Συμμαχία έστειλε χθες η Εφη Αχτσιόγλου από το κεντρικό δελτίο του Mega, τονίζοντας πως θέλει ένα κόμμα με κανόνες και με συλλογικές αποφάσεις που θα δεσμεύουν εν συνόλω τα μέλη και τα στελέχη. Απαντώντας σε ερώτημα της Ράνιας Τζίμα για την επόμενη ημέρα του χώρου με πιθανή πρόεδρο την ίδια, η Αχτσιόγλου αποσαφήνισε πως θα επιμείνει σε ένα πλαίσιο κανόνων, ενώ θα ξεκινήσει η ίδια με την καλή πρόθεση απέναντι σε κάθε στέλεχος.

Εκτίμησε δε πως από τις περιοδείες της ανά την Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα για την υποψηφιότητά της. Εχει δε ενδιαφέρον πως η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το θέμα δεν είναι να πει εκείνη πως μπορεί να νικήσει ή όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό ρεύμα τέτοιο που θα δείξει την έξοδο στον Πρωθυπουργό με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η Εφη Αχτσιόγλου βλέπει ως πιθανό το σενάριο του δεύτερου γύρου στην εσωκομματική κούρσα. Την υποψηφιότητα Κασσελάκη τη χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη στο έδαφος των ανοικτών διαδικασιών του κόμματος.

Περιοδείες υποψηφίων

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (την προσεχή Κυριακή), οι υποψήφιοι κλιμακώνουν τη στρατηγική τους, τονίζουν τις αιχμές τους, όπως με τη χθεσινή συνέντευξή της η Αχτσιόγλου, αλλά και επιχειρούν να σκανάρουν φίλους και εχθρούς – ακόμη και τέως φίλους. Την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει Αιγάλεω. Ο Νίκος Παππάς σήμερα το πρωί θα δει εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Βυζαντινό Μουσείο. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η Εφη Αχτσιόγλου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω. Απόψε ο Στέφανος Τζουμάκας συζητά με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος στα Ανω Ιλίσια.

Ποιοι θα πάνε με ποιους

Τα στελέχη, δε, ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ή και κρατούν μια ουδετερότητα. Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, για παράδειγμα, διατήρησε τη δική του απόσταση απ΄ όλους, ενώ απάντησε και γιατί – ενώ πολλοί το ανέμεναν – δεν έθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα. «Για μένα η πολιτική δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι εάν θα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ», είπε (Attica TV). Αν πάντως αλιεύαμε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή και χθες με τα χαρακτηριστικά έμμεσης μα διακριτής βολής στην υποψηφιότητα του Κασσελάκη, θα διαλέγαμε εκείνη του Νίκου Βούτση (Παραπολιτικά FM): «Εκτιμώ ότι υπάρχουν κάποια φαινόμενα για βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έξω και πέρα ακόμα και από αυτήν την έννοια της σοσιαλδημοκρατίας! Εχω ωστόσο πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα μέλη του κόμματος και στους φίλους που θα γίνουν μέλη μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και πιστεύω ότι θα επιλέξουν με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική οδό για την ταυτότητα της Αριστεράς και όχι τη μεταπολιτική», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής που εγγράφεται σε εκείνα τα κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας που έχουν ταχθεί με την Εφη Αχτσιόγλου.

Με την ίδια τάχθηκε χθες και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ το βαθύ κομμάτι της Ομπρέλας «μπετοναρίστηκε» περαιτέρω με τον Τσακαλώτο, κυρίως μετά το διαρκές συνέδριο και την πολιτική ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών που επικροτήθηκε από την πιο αριστερόστροφη πτέρυγα του κόμματος.

Με το βλέμμα στον β’ γύρο

Ο Κασσελάκης συνεχίζει τις δικές του περιοδείες, ενώ το επιτελείο του ποντάρει σε μια αυξημένη μη συριζαϊκή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να τον φέρει στον δεύτερο – όπως λένε – γύρο. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι ένα χαρτί στο οποίο ποντάρει ο εν λόγω υποψήφιος, αλλά και ένα ρεύμα που καταγράφεται, όπως λένε οι πληροφορίες, κυρίως στην επαρχία. Το εσωτερικό «σύστημα» του Παύλου Πολάκη σταθερά πλάι στον Κασσελάκη ανήκει σε εκείνη την ομάδα των προεδρικών που τελικώς δεν στοιχήθηκε με τον Νίκο Παππά (Τζάκρη, Θανάσης Οικονόμου κ.ά.) και που κινητοποιήθηκε για την υποψηφιότητά του. Οι πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Παππά να στοχεύει στο πασοκογενές ακροατήριο και δεν περνούν απαρατήρητα δύο δεδομένα από την πλευρά του: επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα κόμμα της μισθωτής εργασίας μα και των μικρομεσαίων (βολή σε Αχτσιόγλου), ενώ κρατάει ψηλά τα εθνικά στην ατζέντα του – κάτι που δεν πράττουν ακριβώς οι υπόλοιποι.