Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2019. Καθώς το πράσινο θωρακισμένο τρένο με το οποίο ταξίδεψε έμπαινε στον σταθμό του Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, εκεί όπου θα συναντούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γαντοφορεμένοι Βορειοκορεάτες έτρεχαν να σκουπίσουν οποιαδήποτε χειρολαβή και άλλη επιφάνεια μπορεί να άγγιζε καθώς αποβιβαζόταν.

Ο Κιμ κατέβηκε από το τρένο φορώντας ένα μαύρο καπέλο, ένα μακρύ μαύρο παλτό και ένα πλατύ χαμόγελο.

Σωματοφύλακές του έτρεχαν δίπλα στη μαύρη λιμουζίνα που τον μετέφερε στην πόλη… Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες των «New York Times» και οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου, αντίστοιχες σκηνές πιθανόν να εκτυλιχθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα στο Βλαδιβοστόκ, ειδικότερα δε μεταξύ 10-13 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκεί το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ: ο Κιμ φέρεται να σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν την πώληση όπλων που θα χρησιμοποιηθούν, κατόπιν, στην Ουκρανία.

Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ο Κιρ Τζάιλς, ερευνητής στο Chatham House, «πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Στην περίπτωση της Ρωσίας, η παρέα αυτή αποτελείται πλέον πρωτίστως από άλλα κράτη – παρίες».

Κοινοί στόχοι;

Μιλώντας τη Δευτέρα, η Εϊντριεν Ουάτσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις για παραδόσεις όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «προχωρούν ενεργά».

«Εχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν (…) στο υψηλότερο επίπεδο», προσέθεσε. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των «New York Times», σύμφωνα με το οποίο ο βορειοκορεάτης πρόεδρος σχεδιάζει να μεταβεί για συνομιλίες με τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ – το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια – ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς χθες σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας, ωστόσο, Σεργκέι Σοϊγκού είχε ήδη ανακοινώσει πως οι δύο χώρες συζητούν το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Οβίδες και πύραυλοι

Με βάση τις πληροφορίες των «NYT», ο Πούτιν θέλει να συμφωνήσει ο Κιμ να στείλει στη Ρωσία οβίδες πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ ο Κιμ θέλει ως αντάλλαγμα προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, καθώς και επισιτιστική βοήθεια για τη χώρα του.

Η ιδέα της επίσκεψης του Κιμ φέρεται να προέκυψε τον Ιούλιο, όταν επισκέφθηκε ο Σοϊγκού τη Βόρεια Κορέα για την 70ή επέτειο της υποτιθέμενης «νίκης» της στον πόλεμο της Κορέας.

Ο Κιμ είχε στείλει ήδη στον Πούτιν τον Ιούνιο, με αφορμή την εθνική επέτειο της Ρωσίας, ένα θερμότατο γράμμα και ο Σοϊγκού παρέδωσε τότε στον βορειοκορεάτη ηγέτη την απαντητική επιστολή του ρώσου προέδρου.

Ακολούθησε, στα τέλη Αυγούστου, μια «προπαρασκευαστική», 10ήμερη επίσκεψη 20μελούς βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στο Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα. Οι «NYT» δεν αποκλείουν άλλωστε να κάνει ο Κιμ μια στάση και στη ρωσική πρωτεύουσα – ή/και να επισκεφθεί μετά το Βλαδιβοστόκ το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, όπου είχε συναντηθεί τον Απρίλιο του 2022 ο Πούτιν με τον λευκορώσο δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βέβαια, απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων από ή στην Πιονγκγιάνγκ – αποφάσεις εγκεκριμένες και από την ίδια τη Μόσχα. Η διεθνής απομόνωση που επέφερε στη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, καθώς και τα εξαντλούμενα αποθέματα όπλων της έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να είναι οι τελευταίες αμερικανικές προειδοποιήσεις / αποκαλύψεις μια νέα προσπάθεια να μεταπειστεί η Πιονγκγιάνγκ και να μην εξοπλίσει περαιτέρω τη Μόσχα.