Χέρι χέρι για τον καθορισμό των τιμών του μαύρου χρυσού προχωρούν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία καςι η Ρωσία, οι οποίες αποφάσισαν νέα παράταση στους περιορισμούς της παραγωγής.
Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της παραγωγής και των τιμών και για να συζητήσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.
Παρά την πρόσφατη άνοδο στις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά άλλους τρεις μήνες προχωρώντας σε μια πιο επιθετική κίνηση από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Αυτό οδήγησε το πετρέλαιο μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι πριν να σημειωθεί μικρή υποχώρηση. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώθηκαν στα 90 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών, που δημιουργούν επιπλέον πιέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βλέπουν το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας να ακολουθεί συνεχώς την ανηφόρα.
Οπως ανακοίνωσε το Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει το καθεστώς μειωμένης παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή της χώρας στα 9 εκατομμύρια βαρέλια για έξι ολόκληρους μήνες – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Η μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα θα παραταθεί για την ίδια διάρκεια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να στηρίξει «τη σταθερότητα και την ισορροπία των αγορών πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία δεν αποτελεί μέλος του OPEC αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία δημιουργώντας τον λεγόμενο OPEC+. Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μπιν Σαλμάν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για τη συνεργασία των χωρών τους μέσα σε αυτό το πλαίσιο του OPEC+.
«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με τη μορφή του OPEC+ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν και του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου. Και οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές» ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.
«Σημειώθηκε ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με εθελοντικές δεσμεύσεις για περιορισμό της προσφοράς του εμπορεύματος, καθιστούν δυνατή τη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας», σύμφωνα επίσης με το Κρεμλίνο.
Προβλέψεις για νέες αυξήσεις
Πλέον οίκοι κάνουν λόγο για πιθανές νέες ανατιμήσεις στις τιμές, με την UBS να εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου το μπρεντ θα βρίσκεται στα 95 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI στα 91 δολάρια το βαρέλι. Η προοπτική για μείωση της παραγωγής από τον OPEC+ αντιστάθμισε τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, αναφέρεται.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας κάνουν λόγο για αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών αλλά και στη συνεχιζόμενη μεγάλη ζήτηση για υγρά καύσιμα από ΗΠΑ και Ευρώπη.
«Με την επέκταση της περικοπής παραγωγής αναμένουμε έλλειμμα στην αγορά άνω του 1,5 εκατ. βαρελιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023» έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, σύμφωνα με το CNBC. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχουν ανέβει περισσότερο από 25% από τα τέλη Ιουνίου, όταν το Ριάντ έκανε τις πρώτες περικοπές στην παραγωγή.