Τρεις νεκροί και τρεις αγνοούμενοι ήταν έως χθες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας «Daniel» που σφυροκοπά για τέταρτο 24ωρο τη χώρα, με ανυπολόγιστης έκτασης καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Ειδικότερα, το απόγευμα το Πυροσβεστικό Σώμα ενημέρωσε και για τρίτο νεκρό, έναν 82χρονο, η σορός του οποίου ανεσύρθη κάτω από όχημα που τον είχε καταπλακώσει στην περιοχή Ελληνοπύργου στην Καρδίτσα.

Νωρίτερα το πρωί, λίγο μετά τις 10.30, είχε γίνει γνωστό από την Πυροσβεστική πως μια 87χρονη γυναίκα είχε βρεθεί νεκρή ανάμεσα σε σωρό από ξύλα στην περιοχή Πάλτση Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών, στο Πήλιο έπεσαν 1.000 χιλιοστά βροχής μέσα σε 36 ώρες, με τους ειδκούς να σημειώνουν πως τόσο νερό πέφτει στην Αττική σε διάρκεια δυόμισι ετών.

Στον Βόλο, μέσα σε 36 ώρες έπεσαν 500 χιλιοστά βροχής, ενώ αντίστοιχα μεγέθη βροχής δέχθηκαν και οι γύρω περιοχές. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έως και σήμερα το μεσημέρι στην Καρδίτσα αναμένονται 400 χιλιοστά βροχής και άλλα 350 χιλιοστά στο Πήλιο.

Η Αθήνα, μέσα σε 48 ώρες, δέχθηκε περίπου 55 χιλιοστά βροχής, δηλαδή το 1/9 του νερού που πέφτει σε διάστημα ενός έτους, ενώ συνολικά στη χώρα κατεγράφησαν 10.000 κεραυνοί σε λιγότερες από 36 ώρες.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κατηγορίας 5, για τρεις συνεχόμενες ημέρες και με την Πυροσβεστική να καλείται να διαχειριστεί έως το απόγευμα της Τετάρτης 2.421 κλήσεις από πολίτες, καθώς και 450 επιχειρήσεις διάσωσης και ασφαλούς μετακίνησης, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στα «ΝΕΑ» κάνει λόγο για την «κακοκαιρία του αιώνα», για την οποία όμως, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, είχε υπάρξει έγκαιρα μια πολύ ακριβής πρόγνωση.

«Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα).

Από τις καταγραφές των σταθμών σε Μαγνησία και Θεσσαλία, τα ύψη βροχής που είδαμε Τρίτη και Τετάρτη είναι εξαιρετικά υψηλά. Είναι τα υψηλότερα που έχουμε δει σε ημερήσια βάση. Το αμέσως προηγούμενο μέγιστο ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 στη Μακρινίτσα, όπου είχαμε 417 χιλιοστά βροχής σε μία ημέρα.

Μιλάμε για μια πολύ ακραία κατάσταση, για την οποία όμως είχαμε μια πολύ καλή πρόγνωση. Νομίζω ότι σε κάποιες περιοχές έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα. Ο,τι νερό πέφτει πλέον είναι επιβαρυντικό, καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί. Ο Βόλος δέχθηκε ένα τρομερό ποσό βροχής, το οποίο για μια αστική περιοχή είναι ικανό να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Με βάση τα ύψη βροχής που έπεσαν, για την Ελλάδα ήταν η κακοκαιρία του αιώνα».

Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Στον Βόλο η καταστροφή είναι βιβλικών διαστάσεων.

Η πόλη έως χθες δεν είχε νερό, ενώ το 90% των κτιρίων δεν είχε ούτε ρεύμα. Το μεγαλύτερο μέρος του Πηλίου αποκόπηκε οδικώς από τον Βόλο, λόγω καταστροφών στο οδικό δίκτυο, την ώρα που δορυφορικά δεδομένα έδειχναν ότι μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου είχε πλημμυρίσει.

Το επίκεντρο της κακοκαιρίας χθες ήταν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια και Φθιώτιδα, όπου το απόγευμα εστάλησαν μηνύματα 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας και απομακρύνσεις προς ασφαλέστερα σημεία.

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Αττική με πολλούς κεντρικούς δρόμους να πλημμυρίζουν, ενώ και στο μετρό χρειάστηκε λόγω εισροής υδάτων να κλείσει ο σταθμός Ευαγγελισμός, καθώς και οι σταθμοί του ΗΣΑΠ από Μοναστηράκι μέχρι Πετράλωνα. Αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έλαβαν επίσης προειδοποιητικό μήνυμα 112 για περιορισμό μετακινήσεων.

Για πρωτόγνωρης σφοδρότητας φαινόμενο έκανε λόγο και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, εξηγώντας πως καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών – όπως η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση –, ενώ ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς επιχείρησαν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, κλιμάκια της ΕΜΑΚ με διασωστικές λέμβους και ερπυστριοφόρα οχήματα, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν 552 αντλήσεις και 172 διασωστικές επιχειρήσεις.