Από τις 7-8 το απόγευμα γνώριζαν οι Αρχές ότι υπήρχαν νεκροί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπως κατέθεσε ένας ακόμα μάρτυρας στη δίκη, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είχε πει μία ημέρα νωρίτερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος επέμεινε ότι τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου, στη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Κέντρο, δεν έγινε καμία αναφορά σε νεκρούς γιατί δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες. Ο αστυνομικός Δημήτρης Παντελής, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο Μάτι λίγα λεπτά μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς, συγκλόνισε με τη χθεσινή κατάθεσή του και την περιγραφή για τους νεκρούς που συναντούσε στον δρόμο και μέσα σε ΙΧ. Μάλιστα, έκανε λόγο για εικόνες που παρέπεμπαν σε «πυρηνική καταστροφή».

«Μετά τις 7.00-8.00 ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου ότι υπάρχουν νεκροί» είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου Παναγιώτη Μπαλακτάρη, ο οποίος εκπροσωπεί την πλευρά των θυμάτων.

Π. Μπαλακτάρης: Ο πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας είπε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα οι πληροφορίες για νεκρούς ήταν ανεπιβεβαίωτες. Γνωρίζετε αν ο ταξίαρχος μετέφερε την πληροφορία που εσείς του δώσατε;

Μάρτυρας: Ηταν υποχρεωμένος να ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων. Εγώ έβλεπα τους καμένους ανθρώπους.

«Νεκρούς έβρισκα σε διάφορα σημεία πάνω στον δρόμο, στα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί και στο οικόπεδο την επόμενη μέρα. Αυτό που έζησα ήταν σαν μια πυρηνική καταστροφή που έγινε σε ελάχιστο χρόνο», συμπλήρωσε, καθηλώνοντας το δικαστήριο.