Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Φτάνει μια βόλτα ως τον Πειραιά, εκεί όπου ούτε ο Ολα Σολμπάκεν, ούτε φυσικά ο Στέφαν Γιόβετιτς αλλά και ο Ντανιέλ Ποντένσε έχουν φορέσει τα ερυθρόλευκα για κάτι παραπάνω από τη… φωτογράφιση! Μόνο την Τρίτη η ΠΑΕ διέθεσε περισσότερα από 400 διαρκείας στο κοινό της, που ήδη μετρά τις μέρες αντίστροφα για να δει πλέον την ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στην ολοκληρωμένη νέα μορφή της. Πότε είναι το επόμενο εντός; Σε δύο εβδομάδες, κόντρα στη Φράιμπουργκ (21/9) για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League. Το πρώτο… επόμενο γενικώς το κοινό του Ολυμπιακού θα το δει από την τηλεόραση μιας και νωρίτερα έρχεται ντέρμπι –εκτός έδρας– με την ΑΕΚ (17/9).

Με αποδείξεις

Ηταν ένας από τους στόχους του σχεδιασμού να χαμηλώσει ο μέσος όρος ηλικίας. Επειτα από 16 αλλαγές στο ρόστερ (14 μεταγραφές συν τις επιστροφές του Ζοάο Καρβάλιο και του Μαντί Καμαρά) προκύπτει αυτό το -42. Για κάθε παίκτη σχεδόν τρία χρόνια διαφορά. Διότι έφυγαν οι: Βαλμπουενά (39), Παπασταθόπουλος (35), Κρίστινσον (34), Εμβιλά (33), Ροντρίγκες (33), Μπακαμπού (32), Κασάμι (31), Μπουχαλάκης (30) ας πούμε και στην ηλικία 30+ ήρθαν μόνο οι Ιμπόρα (35), Γιόβετιτς (33), Κίνι (33) και Ελ Κααμπί (30). Τέσσερις για οκτώ! Κυρίως όμως διότι οι περισσότερες μεταγραφικές επιλογές του Ολυμπιακού είναι με προδιαγραφές «το καλύτερο ποδόσφαιρο μπροστά»: Ο Εσέ (21), ο Αλεξανδρόπουλος (21), ο Μπρνιτς (21), ο Πορόζο (22), ο Ορτέγκα (24), ο Σολμπάκεν (25), ο Ρίτσαρντς (25).

Τα διαβατήρια

Ποιοι άλλοι έφυγαν και ήρθαν; Δεν μένουν πια εδώ οι Ρέαμπτσιουκ (25), Χουάνγκ (27), Μπιτίκι (27), Μπα (28), Σαμασέκου (27), Κανός (26), Ραμόν (22), Ντε Λα Φουέντε (21) και είναι εδώ οι Καμαρά (26), Καρβάλιο (26), Ποντένσε (27), Σκάρπα (29), Φρέιρε (29). Δεν συνέβη τυχαία όλο αυτό. Επαναλαμβάνουμε πως ήταν ένα από τα ζητούμενα. Οπως ζητούμενο ήταν να τελειώσει ο μπελάς με τις θέσεις ξένων. Στο νέο ρόστερ ξένοι είναι μόλις έξι (όσοι έχουν δικαίωμα ταυτόχρονης συμμετοχής στη Super League) και ο ένας εξ αυτών (Ροντινέι) έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρει διαβατήριο κοινοτικό. Οι άλλοι ξένοι; Καμαρά, Πορόζο, Ορτέγκα, Εσέ και Ελ Κααμπί. Για να γίνει αυτό; Ο Αντόνιο Κορδόν είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα στην αναζήτησή του όλο το καλοκαίρι, παίκτες με διαβατήρια.

n Σύμφωνα με έκθεση του CIES Football Observatory (διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών) ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο δραστήριους συλλόγους σε όλο τον κόσμο στη μεταγραφική αγορά την τελευταία δεκαετία.