Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να εκφράσει και εμπράκτως την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρώσων εισβολέων, παρά την κριτική που της ασκούν ανωνύμως το τελευταίο διάστημα μέσω του Τύπου αμερικανοί αξιωματούχοι ως υπερβολικά αργή και με λάθος στρατηγική.
Ο Μπλίνκεν, που αναμενόταν μάλιστα να διανυκτερεύσει στο Κίεβο, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων – διπλάσιο δηλαδή από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν κατά το δικό του ταξίδι στο Κίεβο τον Φεβρουάριο -, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά και διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams που αναμένει η Ουκρανία.
Μία ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, όμως, στην πόλη Κονσταντινίβκα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, και να τραυματιστούν άλλοι 34, επισκίασε τόσο την επίσκεψη του Μπλίνκεν όσο και εκείνη της δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, με την οποία μάλιστα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνταξίδεψε στο ίδιο τρένο.
«Το ρωσικό κακό πρέπει να ηττηθεί το συντομότερο δυνατό. Οταν κάποιος στον κόσμο εξακολουθεί να προσπαθεί να ασχοληθεί με οτιδήποτε ρωσικό, κλείνει τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα. Το θράσος του κακού. Η αδιαντροπιά της κακίας. Απόλυτη απανθρωπιά», αντέδρασε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για μια σκόπιμη επίθεση σε μια «ειρηνική πόλη» και επισημαίνοντας ότι επλήγησαν μια πολυσύχναστη αγορά, πολλά καταστήματα και ένα φαρμακείο.
Κοντά στο Μπαχμούτ
Η Κονσταντινίβκα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το ισοπεδωμένο Μπαχμούτ και κάπου 560 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου ο Μπλίνκεν είχε χθες συνομιλίες τόσο με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Από την πλευρά της, η Μέτε Φρεντέρικσεν απευθύνθηκε στην ουκρανική Βουλή.
«Σας ευχαριστώ για τα F-16», της διεμήνυσε μέσω Telegram ένας ουκρανός βουλευτής, ο Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ, δύο εβδομάδες αφότου η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως θα εξοπλίσουν το Κίεβο με περισσότερα από 60 F-16 (ένα πολύμηνο και επίμονο αίτημά του, που όμως προσέκρουε στην αντίσταση των ΗΠΑ) μόλις εκπαιδευτούν στην πτήση τους ουκρανοί πιλότοι.
Ο στόχος της επίσκεψης του Μπλίνκεν είχε ήδη καταστεί σαφής μέσω της δήλωσης υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «είναι η καλή στιγμή να υπενθυμίσουμε στον αμερικανικό λαό γιατί είναι σημαντικό (…) να μην μπορούν δικτάτορες και απολυταρχικοί ηγέτες να αρπάζουν εδάφη των γειτόνων τους ατιμωρητί».
Μια αναγκαία υπενθύμιση, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς, δεδομένου ότι δημοσκόπηση του CNN έδειξε, προ μηνός, πως ένα 55% των Αμερικανών (και το 72% των Ρεπουμπλικανών) εναντιώνεται σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως η Ουάσιγκτον ήθελε να συζητήσει την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης και να αξιολογήσει τις ανάγκες στα πεδία των μαχών καθώς και οποιαδήποτε βήματα είναι ενδεχομένως απαραίτητα ώστε να ενισχυθεί η ουκρανική ενεργειακή ασφάλεια πριν από τον χειμώνα.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όσα χρειάζεται, όχι μόνο για να επιτύχει στην αντεπίθεση, αλλά και ό,τι χρειάζεται μακροπρόθεσμα, να διασφαλίσουμε πως διαθέτει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», είπε ο ίδιος ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Κουλέμπα.
Λίγο αργότερα, συναντώντας τον Ζελένσκι, δήλωσε με νόημα «πολύ ενθαρρυμένος» από «τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η αντεπίθεση». «Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας», είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι στον Μπλίνκεν. «Αλλά είμαστε χαρούμενοι που δεν θα τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, που θα τον αντιμετωπίσουμε μαζί με τους εταίρους μας».