Τα νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΦΚΑ που στόχο έχουν την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνει ένα e-mail και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της σύνταξής του. Ετσι, ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις και ενημέρωση.
Tην ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ.
Στόχοι
Ανάμεσα στους κυριότερους στόχους του είναι ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών πολιτών/εργοδοτών, η διαλειτουργικότητα με άλλες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ανακτώνται και να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη υποβολής εγγράφων σε έντυπη μορφή, απλοποιούνται και ομογενοποιούνται οι διαδικασίες του Φορέα, ενώ μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών που υποστηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.
Το πρώτο έργο «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ» είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του Ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φορέα.
Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές, και όλες τις λειτουργικές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμένων (μισθωτοί, μη μισθωτοί, αγρότες, Δημόσιο) καθώς και τους εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδιαφυγής), τη βεβαίωση και ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας).
Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των Ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.
Εκκρεμείς συντάξεις
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 33.000, εκ των οποίων οι μισές θεωρούνται ανελαστικές. Στη λίστα με το «στοκ» – που συνεχώς μικραίνει – προστίθενται 45.000 επικουρικές και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα εφάπαξ βαίνουν συνεχώς μειούμενα, υπάρχουν περίπου 4.500 που δεν μπορούν να αποδοθούν ενώ έχουν εκδοθεί, γιατί οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο.
Στην έκδοση των συντάξεων υπάρχουν και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, με την αναμονή να ξεπερνά τα δύο χρόνια, όπως οι «διεθνείς συντάξεις» που αγγίζουν τις 16.500 καθώς εμπλέκονται και ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, αλλά και οι λεγόμενες «συντάξεις παράλληλης ασφάλισης», όπου οι δικαιούχοι έχουν λάβει ένα μέρος από την οριστική σύνταξη που δικαιούνται και μένει να υπολογιστεί η παράλληλη απασχόλησή τους προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.
Οι διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων συντάξεων θα ενταθούν έως το τέλος της χρονιάς. Oι διεθνείς συντάξεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκδοθούν και να οριστικοποιηθούν τα ποσά, καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους αρμόδιους στον ΕΦΚΑ, γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασύνδεση του Φορέα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI), με στόχο την απλούστευση της αλληλογραφίας μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για τη σύντμηση του χρόνου απονομής.
Τέλος, στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, το στοκ που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο δεν ξεπερνά τις 40.000, ενώ το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ προχωρούν στην έκδοση 3.500 επικουρικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανά μήνα.