Στον απόηχο της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια, αλλά και των μεγάλων φυσικών καταστροφών, ξεκινά η νέα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο του Δημοσίου, επικαλούμενος την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής σε διαφορετικά επίπεδα, όπως η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας και η συρρίκνωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στη σχετική έκθεση επισημαίνονται οι θετικές επιπτώσεις από τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας και της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, βαρύ είναι το κλίμα στη χώρα λόγω των ανθρώπινων απωλειών και των μεγάλων ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό Χρηματιστήριο συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Το προηγούμενο πενθήμερο ολοκληρώθηκε με απώλειες 3,08% για τον γενικό δείκτη, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν μεσοσταθμικά κατά 4,51%. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη για τους δύο δείκτες από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν σε 35,56% και 55% αντίστοιχα.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκε αντίδραση, με τους αγοραστές να επαναφέρουν τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη σε θετικό έδαφος μετά την καταγραφή ενδοσυνεδριακών απωλειών έως και 1,08%. Πρωταγωνιστής της αντεπίθεσης ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Σύμφωνα με αναλυτές, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων παραμένουν υποτιμημένες, παρά τις αποδόσεις που καταγράφουν το 2023. Ενδεικτική είναι η νέα έκθεση της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα, η οποία προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων, διαβλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 42%.

Ειδικότερα, η τιμή-στόχος για την Alpha Bank αυξάνεται στα 2,05 ευρώ από 1,86 ευρώ προηγουμένως (+42%), για την Eurobank στα 1,85 ευρώ από 1,75 ευρώ (+21%), για την Εθνική Τράπεζα στα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ (+36%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 ευρώ από 3,50 ευρώ προηγουμένως (+39%).

Ενίσχυση

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, μετά τις πολύ καλές επιδόσεις του α’ εξαμήνου τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα καταγράψουν άλλο ένα τρίμηνο σημαντικής ενίσχυσης των καθαρών εσόδων από τόκους, με την υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, οι παράγοντες που η Goldman Sachs αναμένει ότι θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στα αποτελέσματα των τραπεζών είναι οι εξής:

Πρώτον, οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης του δείκτη κόστους προς έσοδα.

Δεύτερον, η υψηλή κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι του κινδύνου δημιουργίας νέων επισφαλειών, επιτρέποντας τη διατήρηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο σε χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα.

Κατά τα άλλα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διευκολύνεται η στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την απο-επένδυσή του από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Η αρχή θα γίνει με το 1,4% των μετοχών της Eurobank το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, για να ακολουθήσει η διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.