Η έξοδος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το κυβερνητικό σχήμα ήταν προδιαγεγραμμένη από την περασμένη Πέμπτη.
Εκείνη τη μέρα, προτού ο υπουργός Ναυτιλίας ζητήσει συγγνώμη για «λανθασμένη διατύπωση» σχετικά με το θύμα και τους θύτες του «Blue Horizon» στον Πειραιά αλλά με ισχυρή ήδη τη θύελλα αντιδράσεων, ο Πρωθυπουργός τοποθετούνταν για το έγκλημα εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και «φρίκη».
Κυρίως όμως εκείνη τη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι απλώς άφηνε ακάλυπτο τον υπουργό αλλά με τη φράση «όλοι αξιολογούνται συνεχώς» αποτύπωνε σαφώς τη δυσφορία του Μαξίμου. «Αυτή τη στιγμή» έλεγε προσεκτικά τότε ο Παύλος Μαρινάκης «μας απασχολεί η διαχείριση της κακοκαιρίας».
Η Ηρώδου Αττικού άνοιγε μόνο μια μικρή παρένθεση στο θέμα και στην προοπτική αποπομπής του υπουργού.
Η παρένθεση έκλεισε παρασκηνιακά το Σάββατο και τυπικά χθες. Η δεύτερη «παραίτηση που έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό» (έπειτα από εκείνη του Νότη Μηταράκη) μέσα σε δυόμισι μήνες εντεινόμενης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση χαράζει ορίζοντα περαιτέρω αλλαγών – «διορθώσεων» στην κυβερνητική μηχανή έστω και σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με την ορολογία που προτιμά ο Μητσοτάκης αντί του ανασχηματισμού.
«Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μια διαρκής διαδικασία» είπε ο κυβερνητικός παρόλ μετά τις ταυτόχρονες ανακοινώσεις της απομάκρυνσης Βαρβιτσιώτη και της επιστροφής στην κυβέρνηση, στο χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας, του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας, νυν βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Στυλιανίδη. Και έκανε λόγο για διαδικασία που οδηγεί «πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις».
Από μόνος του άρα λέει πολλά ο χαρακτηρισμός που έδωσε το Μαξίμου στην απόφαση του Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί: «αναπόφευκτη και ορθή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σαββατοκύριακου έγιναν διαδοχικές επικοινωνίες του Βαρβιτσιώτη με το Μαξίμου – με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον ίδιο τον Μητσοτάκη.
Συνεργάτες του Βαρβιτσιώτη λένε ότι ο ίδιος αναζήτησε τον Πρωθυπουργό από το βράδυ της Παρασκευής, έχοντας λάβει απόφαση να παραιτηθεί, μετά τη δρομολόγηση της ΕΔΕ για στελέχη του Λιμενικού.
Επικοινωνία υπήρξε τελικά το Σάββατο και αργότερα την ίδια μέρα επικοινώνησε ο Μητσοτάκης και με τον Στυλιανίδη. «Γίνομαι στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.
Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.
Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει» ανάρτησε ο Βαρβιτσιώτης ανακοινώνοντας την παραίτησή του. «Εχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα» πρόσθεσε.
Βαρύ κλίμα
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα ήταν τόσο βαρύ που, σύμφωνα με τα λόγια κυβερνητικού παράγοντα, ο Βαρβιτσιώτης δεν μπορούσε να «σταθεί» πια στο σχήμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφενός η καθυστέρηση της «συγγνώμης» και το γεγονός ότι δεν κρίθηκε επαρκής ως αντίδραση αφετέρου η απόδοση ευθυνών εκ των υστέρων σε στελέχη του Λιμενικού ήταν οι λόγοι για τους οποίους υπερίσχυσε το σκεπτικό ότι έπρεπε να αναληφθεί πολιτική ευθύνη.
«Η «παραίτηση» δεν είναι άγνωστη λέξη. Εχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις και ευρύτερα στις κυβερνήσεις της ΝΔ ότι υπάρχει έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης» σχολίασε με νόημα ο Μαρινάκης.
Και εν ολίγοις άφησε… ορθάνοιχτο παράθυρο σε ενδεχόμενες περαιτέρω «αναπόφευκτες» αποφάσεις, αφότου πάντως εκτονωθεί η κρίση της θεομηνίας στον Θεσσαλικό κάμπο και αξιολογηθούν οι πρώτες – δύσκολες – 100 μέρες διακυβέρνησης.
Ο Κικίλιας
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο κριτικής βρίσκεται η Πολιτική Προστασία με αμφισβήτηση ουσιαστικά της επιχειρησιακής επάρκειας της κυβέρνησης, όπως αναγνωρίζει το γαλάζιο στρατόπεδο, που αντανακλάται προφανώς στον υπουργό Βασίλη Κικίλια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών υποστήριξε γενικόλογα ότι «θα διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, υπολογίζοντας τη διάσταση του θέματος», μιλώντας για φαινόμενο «που δεν το έχουμε συναντήσει ξανά στη χώρα ποτέ».
Σύμφωνα με την ανάγνωση και γαλάζιων στελεχών, έχει τη δική της σημειολογία, υπό την έννοια της υποστήριξης από το Μαξίμου του έργου της προηγούμενης τετραετίας, η επιστροφή στην κυβέρνηση του προκατόχου του Βασίλη Κικίλια, αν και ο νυν υπουργός δεν έχει «καρφώσει» ποτέ τον Στυλιανίδη για ενέργειές του στην Πολιτική Προστασία.
Για την επιλογή του Στυλιανίδη ο Μαρινάκης υπογράμμισε την κυβερνητική, την ευρωπαϊκή και την επιχειρησιακή εμπειρία του.