Αποφασισμένος να μην επιτρέψει στην ΚΕΔ να ναρκοθετήσει (και) το νέο πρωτάθλημα είναι ο συνεταιρισμός της Super League. Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Με μια επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, λίγο πριν από τους ορισμούς των διαιτητών για τα πρώτα ντέρμπι της χρονιάς, που μένει να δούμε αν θα φέρει και άμεσα αποτελέσματα…

ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Αρης, λέει το πρόγραμμα της Κυριακής (4η) και ήδη από χθες η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θέλησε να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα δημιουργώντας κλίμα για τους ορισμούς των ρέφερι. «Η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα ορίζει Ελληνες Αξιωματούχους Διαιτησίας σε αγώνες της Super League 1 και, όπου είναι δυνατόν, ξένους μέσω του “Προγράμματος Ανταλλαγής Αξιωματούχων Διαιτησίας” της UEFA, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας» ανακοίνωσε το μεσημέρι κόντρα στο ομόφωνο αίτημα του συνεταιρισμού για διαιτητές elite των προηγμένων πρωταθλημάτων στα ντέρμπι ανάμεσα στις πέντε μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης) αλλά και στην ίδια την κοινή λογική από τη στιγμή που χρόνια τώρα οι έλληνες διαιτητές έχουν… κάψει το χαρτί τους με αποτέλεσμα ουσιαστικά σχεδόν καμία ΠΑΕ να μην επιθυμεί τον ορισμό τους.

Μπαρούτι

Είναι ενδεικτική του κλίματος η ατάκα του Κώστα Καραπαπά προς τον Τάκη Μπαλτάκο χθες το πρωί στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου: «Είναι δυνατόν να μην έχεις σήμερα φέρει τη λύση για τους ξένους διαιτητές που ομόφωνα ζητήσαμε; Νομίζεις θα γίνει κανένα ντέρμπι με διαιτητή τον Σιδηρόπουλο; Γελιέσαι. Δεν πρόκειται να γίνει…» ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ που εν πολλοίς έχει χρεωθεί αυτό το τερατούργημα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας με τον Στιβ Μπένετ, τον «αντιπρόεδρο» Σταύρο Μάνταλο και τέλος πάντων όσους από πέρυσι έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα: να μην μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα διαιτητές είτε elite, είτε έστω από την πρώτη κατηγορία.   

Κίνηση ματ

Σε αυτό ακριβώς το σημείο προέκυψε η παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Από το ΔΣ της Παρασκευής είχε αποφασίσει η Super League να κάνει γνωστό το ομόφωνο αίτημά της για τους διαιτητές. Από τη στιγμή λοιπόν που η ΕΠΟ σχημάτισε ένα ακόμη αδιέξοδο; Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA: «Ως Super League ζητάμε τη συμβολή σας (ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Super League στις 8/9/2023) για να οριστούν διαιτητές UEFA ελίτ και πρώτης κατηγορίας. Είναι πολύ σημαντικό για τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των αγώνων μεταξύ των μεγάλων συλλόγων, δηλαδή του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Αρη, να ορίζονται ξένοι διαιτητές μόνο από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυτή. Και εγγυάται πως ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει και τι θέμα της ασφάλειας των ρέφερι: «Ως Super League, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ξένων διαιτητών αγώνων κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι διαιτητές του αγώνα θα αισθάνονται ασφαλείς και θα έχουν την ανάλογη φιλοξενία».

Και νέα επιστολή

Εννοείται πως με αυτή την κίνηση από τον πρόεδρο της Super League ουσιαστικά διαμορφώνονται προϋποθέσεις προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να κάνει αυτό που δεν μπορεί ο αρχιδιαιτητής Στιβ Μπένετ (400.000 ευρώ ετησίως η αμοιβή του). Μια κίνηση που σίγουρα αιφνιδίασε και την ΕΠΟ η οποία ακολούθησε τις εξελίξεις. Διότι όπως έγινε χθες βράδυ γνωστό μετά την επιστολή Μαρινάκη στον Τσέφεριν, απέστειλε και μια δική του ο Τάκης Μπαλτάκος: «Για να διευκολύνω την απόφασή σου για τους διαιτητές Elite και Α’ κατηγορίας, σχετικά με τη συμμετοχή τους στους αγώνες της Ελληνικής SL1, σε διαβεβαιώνω ότι η ΕΠΟ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σχετικά με την ασφάλεια και τη φιλοξενία αυτών των διαιτητών. Αφού και η SL1 διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, δεν έχω κανένα δισταγμό να ζητήσω, για τελευταία φορά, να επιτρέψετε σε αυτούς τους διαιτητές να έρθουν στην Ελλάδα» αναφέρει. Αν όμως δούμε κανονικούς διαιτητές την Κυριακή; Ουσιαστικά θα το χρωστάμε στη Super League.

Δ.Δ.