Τονωτική ένεση επιχειρεί να δώσει ο ΕΣΑΚΕ με το νέο φορμάτ σε ένα πρωτάθλημα που έχει κάθε χρόνο τα θέματά του και για μια ακόμα φορά θα γίνει με 12 ομάδες (μετά την αδυναμία του Τρίτωνα – που είχε κερδίσει αγωνιστικά την άνοδο – να υποστηρίξει το πρότζεκτ της Α1).

Η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της Basket League αφενός θα αυξήσει τους αγώνες του πρωταθλήματος, με τις ομάδες που θα τερματίσουν στις έξι πρώτες θέσεις στην κανονική περίοδο να αγωνίζονται σε έναν νέο γύρο πέντε αναμετρήσεων. Οι υπόλοιπες έξι θα κοντραριστούν στα play out με τον αριθμό των παιχνιδιών να είναι ίδιος.

Ετσι θα υπάρχει μια ακόμα ευκαιρία για καλύτερη κατάταξη (καθώς ο πρώτος της κανονικής περιόδου θα βγαίνει μετά τον έξτρα γύρο) όπου θα μπορεί να αλλάζει ακόμα και η πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς!

Στον έξτρα γύρο ο πρώτος των 22 αγωνιστικών θα φιλοξενεί στην έδρα του τον 2ο, τον 3ο και τον 4ο της βαθμολογίας και θα παίζει εκτός με τον 5ο και τον 6ο.  Ανάλογα θα έχουμε και τον έξτρα γύρο στις ομάδες 7-12 με τον τελευταίο να υποβιβάζεται και την 7η και 8η ομάδα να μπαίνουν στα πλέι οφ.  

Οπου ο πρώτος γύρος και τα ημιτελικά κρίνεται στις δύο νίκες και οι τελικοί στις τρεις, ενώ η 3η θέση θα βγαίνει με μονό αγώνα με πλεονέκτημα έδρας της ομάδας που θα είναι υψηλότερα στη βαθμολογία.

Επίσης θα μένει ζωντανό και το ενδιαφέρον στην ουρά καθώς με τη λήξη της κανονικής περιόδου δεν θα υποβιβάζεται αυτόματα ο τελευταίος, αλλά θα έχει άλλα πέντε παιχνίδια να σωθεί. Ομως θα φιλοξενεί μόνο τον 7ο και τον 8ο και θα παίζει εκτός με 9ο, 10ο και 11ο.

Στη σημερινή κλήρωση δεν θα υπάρξει κάποια εκδήλωση σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των βιβλικών καταστροφών. Μάλιστα, δεδομένου ότι το κλειστό της Καρδίτσας «Γιάννης Μπουρούσης» υπέστη τεράστιες ζημιές, ο ΕΣΑΚΕ δίνει το δικαίωμα στην τοπική ομάδα να μεταθέσει την έδρα της στους πρώτους πέντε αγώνες που θα κληθεί να δώσει ως γηπεδούχος.