Επικοινωνιακό αυτογκόλ

Μου λένε πολλοί και διάφοροι, μεταξύ αυτών και κυβερνητικά στελέχη (παρακαλώ…), ότι διαπιστώνουν σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και τις τρομακτικές πυρκαγιές στον Εβρο. Γενικώς ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, για το τι ακριβώς συμβαίνει, τι θα πρέπει να γίνει, πώς να οργανωθεί η υπόλοιπη κοινωνία για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί.

Θα συμφωνήσω! Οντως, δεν υπάρχει. Ο,τι λέει ο Κυριάκος και μέχρις εκεί. Πήγε Βόλο – Λάρισα, έκανε κάποιες δηλώσεις υποστηρικτικές για τους πλημμυροπαθείς. Ανακοίνωσε ότι θα παρθούν άμεσα μέτρα για την προσωρινή ανακούφιση από τις καταστροφές – και αυτό ήταν. Την επομένη πήγε στον Εβρο, έκανε και εκεί κάποιες ανακοινώσεις – και αυτό ήταν. Και όμως, διαφορετική θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση. Πλην των άλλων (συντονισμός, ενημέρωση, κινητοποίηση της κοινής γνώμης, κ.λπ.) και για να προστατευθεί ο ίδιος από την αναμενόμενη φθορά.

Εδώ τι παρακολουθούμε από εβδομάδων; Ενα one man show, όπου ο Κυριάκος πηγαίνει εδώ κι εκεί, εξαγγέλλει από ένα pass, το οποίο έχει καταντήσει πλέον «διά πάσαν νόσον και πάσαν…» (μην πω το παρακάτω…) και όλα καλά κι όλα ωραία. Ομως «όλα» δεν είναι ούτε καλά ούτε ωραία. Υπάρχει ήδη κόσμος που υποφέρει, κι όταν ο άλλος υποφέρει, βρίζει. Ακατάσχετα. Οποιον βλέπει μπροστά του, από το κράτος. Κι αυτόν που βλέπει είναι ο Κυριάκος. Να εξαγγέλλει «pass»…

Το «κόλπο» του Καραμανλή

Υπάρχει άλλος δρόμος; Πώς δεν υπάρχει. Τον δείχνει το παρελθόν. Και μάλιστα το παρελθόν της ΝουΔου, και μάλιστα μιας από τις χειρότερες περιόδους διακυβέρνησης της χώρας. Αλλά όχι γι’ αυτό. Αναφέρομαι στο καλοκαίρι του 2007 που οι φωτιές κατέκαψαν σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 85 άτομα – νομίζω 87…

Τότε μέσα στη γενική βλακεία περί του «στρατηγού ανέμου» και άλλων τινών, ο Κ. Καραμανλής έκανε μια επιλογή που αποδείχθηκε σωτήρια: όρισε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο μοναδικό συντονιστή της προσπάθειας για την ανακούφιση των πληγέντων και παράλληλα του ανέθεσε να ενημερώνει την κοινή γνώμη επί καθημερινής βάσεως. Του είδους «σήμερα έγινε αυτό, χθες εκείνο και για αύριο σχεδιάζουμε το εξής άλλο». Α-να-λυ-τι-κά.

Δεν θα αναλύσω εδώ τώρα τι έκανε ο Ρουσόπουλος εκείνο το διάστημα, πώς κινήθηκε και πώς λειτούργησε. Θα αναφέρω απλώς ότι στις εκλογές που ακολούθησαν (16 Σεπτεμβρίου 2007), και με τα αποκαΐδια ακόμη να καπνίζουν, ο Κ. Καραμανλής, εκεί που τον έβριζε όλη η Ελλάδα για την καταστροφή και προεξοφλούσαν οι πάντες το τέλος του, κατάφερε και ανέτρεψε τα προγνωστικά, κερδίζοντας το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, με 3,7% διαφορά.

Θα μου πεις, καλό ήταν αυτό που έγινε, ότι «γύρισε» το ματσάκι δηλαδή; Οχι καλό δεν ήταν γιατί από την άλλη πλευρά, μεγεθύνθηκε η οικονομική καταστροφή της χώρας και την έστειλε κατευθείαν στα βράχια. Αλλά το συγκεκριμένο, η διαχείρισης της κρίσης, καταγράφηκε ως επιτυχία του…

Κρουαζιερόπλοια στον Βόλο

Θα αναφέρω κάτι ακόμη σχετικά με το τότε και το τώρα. Βγαίνουν διάφοροι Θεσσαλοί στα κανάλια και ολοφύρονται, μεταξύ των άλλων, διότι, όπως ισχυρίζονται, οι ξενοδόχοι διώχνουν από τα ξενοδοχεία τούς πλημμυροπαθείς. Αν δεν έχουμε καμιά αντίστοιχη περίπτωση, όπως εκείνης της τύπισσας από τα Γιάννενα (που έκανε την πληγωμένη στο Διαδίκτυο επειδή τάχα μου πέθαναν… 100 άτομα σε ένα χωριό της Καρδίτσας), τότε και γι’ αυτό, της προσωρινής στέγασης των πλημμυροπαθών, υπάρχει το know how. Από τότε, από το 2007. Ο Ρουσόπουλος, το θυμάμαι καλά, είχε επιστρατεύσει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Κυλλήνης και φιλοξένησε εκατοντάδες άτομα που είχαν μείνει άστεγα από τις πυρκαγιές στην Ηλεία.

Γιατί η κυβερνησάρα δεν κάνει κάτι ανάλογο σήμερα; Να στείλει δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Βόλου και να φιλοξενηθούν σε αυτά πλημμυροπαθείς, αν ισχύει η καταγγελία ότι ξενοδόχοι τούς διώχνουν από τα ξενοδοχεία τους;

Προφανώς γιατί κάποιοι τα ξέρουν όλα, μπορεί και περισσότερα από όλα, μη σου πω!

Το παρασκήνιο μιας παραίτησης

Στο μεταξύ μαθαίνω απίθανα πράγματα σχετικά με την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τα οποία φανερώνουν ότι το σύστημα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να ρετάρει επικίνδυνα (για το ίδιο…). Τα περιγράφω όπως τα πληροφορήθηκα. Ο Βαρβιτσιώτης κάνει εκείνη τη βλακώδη δήλωση αμέσως μετά τον φόνο του Αντ. Καρυώτη στο «Blue Horizon» και του ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου «να το μαζέψει». Οντως, βγαίνει το ίδιο βράδυ σε ένα κανάλι, το «μαζεύει» όπως μπορεί, λέγοντας ότι δεν ήθελα να εξισώσω το θύμα με τους θύτες κ.λπ. κ.λπ. αλλά η δήλωση κρίνεται ανεπαρκής. Το Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί να ζητήσει ευθέως συγγνώμη και το κάνει, βέβαιος ων, ότι το θέμα έχει κλείσει. Αλλά δεν είχε κλείσει. Παρασκευή μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει δηλώσεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει την αποπομπή του. Ο Βαρβιτσιώτης που είναι γιος του κυρίου Γιάννη, και όσο να πεις κάτι έχει σπουδάσει στην πολιτική, καταλαβαίνει ότι τον έχουν για καρατόμηση. Αποφασίζει να παραιτηθεί. Ψάχνει απεγνωσμένα τον Κυριάκο να του το αναγγείλει, άλλα αντί για τον Κυριάκο, του τηλεφωνεί ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο Βαρβιτσιώτης τού λέει ένα ξερό «Σταύρο, δεν πρόκειται να παραιτηθώ σε εσένα» και ζητάει να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Κάποια στιγμή, τον καλεί ο Κυριάκος, του λέει ότι βρίσκεται στον Βόλο και θα τον καλέσει ξανά να μιλήσουν. Τον καλεί το Σάββατο το απόγευμα. Ο Βαρβιτσιώτης, όπως το έχει αποφασίσει, του υποβάλλει την παραίτησή του, ο Κυριάκος τον παρακαλεί να παραμείνει για λίγο ως τον… ανασχηματισμό, διότι «θα κάνει σύντομα ανασχηματισμό». Κι ακόμη ότι «το επείγον αυτή την ώρα είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλία». Αλλά ο τέως υπουργός είναι ανένδοτος. Του δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιμένει, διότι στον ανασχηματισμό θα τον διώξει «ως αποτυχημένο, κι εγώ αποτυχημένος δεν αισθάνομαι ότι είμαι».

Τελικά συμφωνούν να μην ανακοινώσει την παραίτησή του πριν από τη Δευτέρα, ώστε στο μεταξύ να βρει αντικαταστάτη του. Οπερ και εγένετο. Ο Βαρβιτσιώτης έγινε έτσι ο πρώτος υπουργός που παραιτήθηκε για μια άστοχη δήλωση. Επειτα από μία συγγνώμη, μάλιστα. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε…

Ομολογία αποτυχίας

Εκτός από την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Κυριάκος με τον Βαρβιτσιώτη: Αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Και προς ποια κατεύθυνση; Και τι ανασχηματισμός θα είναι αυτός σε μια κυβέρνηση η οποία μετράει μόλις δύο μήνες και κάτι ημέρες ζωής; Ασε που λογικά θα είναι και ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες να αλλάζουν υπουργοί της κυβέρνησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη συγκρότησή της.

Εμένα περισσότερο με ομολογία αποτυχίας στη συγκρότηση του παρόντος κυβερνητικούς σχήματος μου ακούγεται κάτι τέτοιο, παρά με απόφαση η οποία θα σηματοδοτήσει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μιας κυβέρνησης με διαστάσεις… Τυραννόσαυρου ρεξ. Φαντάζομαι ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος, αν ξεδιαλύνει εγκαίρως την ομίχλη που έχει συσσωρευτεί στο μυαλό του εξαιτίας των τρομερών καταστροφών, θα το καταλάβει και θα αποφύγει το λάθος…