Χρειάστηκαν δέκα λέξεις από επίσημα χείλη, εκείνα του κυβερνητικού πορτ παρόλ, για να προκληθεί αναβρασμός στο οικοσύστημα της ΝΔ σε ό,τι αφορά πολιτικές, ενδοκυβερνητικές εξελίξεις οι οποίες «δεν αργούν», σύμφωνα με την εκτίμηση κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Το οριζόντιο και σίγουρα μελετημένο μήνυμα του Παύλου Μαρινάκη ότι «είναι διαρκής διαδικασία το “όλοι αξιολογούμαστε”, οδηγεί σε αναπόφευκτες αποφάσεις» ήταν η σπίθα που φούντωσε τις παρασκηνιακές συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία σχετικά με πρόσωπα, συμπεριφορές, επιδόσεις και επιλογές.

Αρχές του καλοκαιριού, όταν το Μαξίμου με αέρα εκλογικής νίκης διεμήνυε στους υπουργούς του «ροτέισον» και στα νέα στελέχη ότι οι πρώτοι μήνες διακυβέρνησης δεν λογίζονται ως περίοδος χάριτος ή εφησυχασμού και ακόμα περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για «αντιπολίτευση του εαυτού μας» με αντιπάλους «τα προβλήματα» και «τα τυχόν δικά μας λάθη», μάλλον δεν περίμεναν τέτοια σύγκρουση της ΝΔ με τη… ΝΔ.

Η δοκιμασία της κυβέρνησης απέναντι στον εαυτό της και όσα επαγγέλλεται και άρα το κρίσιμο τεστ για υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς άρχισε με τα πρώτα σημάδια αποδιοργάνωσης προτού καν ολοκληρωθούν έξι εβδομάδες της νέας θητείας.

Δηλαδή, πολύ πριν από τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οπότε όλοι ανέμεναν μια μορφή αξιολόγησης, κατά τη μητσοτακική πρακτική της προηγούμενης τετραετίας.

Τελικά το μπλοκάκι του Πρωθυπουργού άνοιξε πρόωρα για σημειώσεις που «μόνο εκείνος ξέρει», σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, και στις οποίες ανατρέχει προκειμένου να οριστικοποιήσει αποφάσεις.

Προς το παρόν, πριν καν την πρώτη ΔΕΘ της τετραετίας και εν μέσω κρίσης στον θεσσαλικό κάμπο, ο Πρωθυπουργός παρίσταται σε ορκωμοσίες υπουργών (χθες ανέλαβε στο Ναυτιλίας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της πρώτης γαλάζιας τετραετίας Χρήστος Στυλιανίδης), ως αποτέλεσμα σοβαρών αναταράξεων, οι οποίες επιδεινώνουν το μούδιασμα των γαλάζιων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από οφ δε ρέκορντ συζητήσεις, σχεδόν το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο – αρμόδιοι για τα ζητήματα συνολικά της δημόσιας ασφάλειας αλλά και στελέχη που καλούνται να σηκώσουν μεταρρυθμιστικό βάρος και ατζέντα καθημερινότητας – βρίσκεται στο επίκεντρο εσωκομματικής κριτικής έως γκρίνιας.

Εξ ου και η σεναριολογία για συνέχεια στις αντικαταστάσεις μελών της κυβέρνησης έπειτα από δύο εξόδους – του Νότη Μηταράκη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Με τη φράση «δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» (ΑΝΤ1) ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έδειξε καθαρά ότι ο ίδιος δεν σκέφτεται την παραίτηση, υπογραμμίζοντας βεβαίως ότι η σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί πρωθυπουργική απόφαση.

«Ολοι αξιολογούνται» παραμένει το πάγιο μήνυμα του Μαξίμου, χωρίς περαιτέρω σχολιασμούς. Στο μεταξύ η πιεστική περίοδος φέρνει στην επιφάνεια αφενός δυσπιστία από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ απέναντι σε εξωκοινοβουλευτικούς (δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοια «καρφιά»), αφετέρου αιχμές για το «ροτέισον» σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του.

Τρία ορόσημα

Προσώρας δεν προκύπτει κλίμα για ευρύ ανασχηματισμό άμεσα, ενώ φρένο βάζουν έστω και προσωρινά κυβερνητικές πηγές.

Σημασία έχουν αυτή την ώρα πρωτίστως οι δομές, σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαξίμου, και όχι τα πρόσωπα.

Το παράθυρο συνεπώς ανοίγει για στοχευμένες παρεμβάσεις συνοδεία δομικών αλλαγών.

Ανοιχτός είναι και ο χρόνος καθώς οι συζητήσεις που μετατρέπονται σε εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν τρία ορόσημα στο εγγύς μέλλον. Το πρώτο που δεν επιβεβαιώνεται αλλά υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις αφορούσε ενδεχόμενες εξελίξεις στα 24ωρα μέχρι την αναχώρηση του Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο αφορά τη μετά ΔΕΘ εβδομάδα, μετά ή και πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη (20-22 Σεπτεμβρίου). Το τρίτο είναι στο τέλος Οκτωβρίου μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες.