«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού ως τη βασικότερη αιτία – παρά ως λύση – του αλαλούμ στα ραντεβού: «Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περί τους 3.500 προσωπικούς γιατρούς. Οι 2.300 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.200 είναι ιδιώτες. Οι ιδιώτες, λοιπόν, δεν έρχονται στο “σύστημα”, γιατί βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκεί δεν τίθενται όρια. Αν, βέβαια, τους πίεζαν μέσω της συνταγογράφησης, θα έρχονταν… Δηλαδή, να τίθονταν σαν όρος ότι, αν δεν εγγραφούν στο μητρώο του Προσωπικού Γιατρού, δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν. Oι 2.300 της πρωτοβάθμιας, από την άλλη, είναι επιφορτισμένοι σαν προσωπικοί γιατροί με εφημερίες σε γενικά νοσοκομεία, με εμβολιασμούς κ.λπ. Ετσι, έχουν εγκαταλείψει ουσιαστικά τον ρόλο τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στα κέντρα υγείας. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, όλοι καταλήγουν στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα στα περισσότερα κέντρα υγείας είναι ότι δεν διαθέτουν ικανό αριθμό γιατρών και συνεπώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ραντεβού των πολιτών που ναι μεν κλείνονται εύκολα, «με τέσσερα “κλικ”», ωστόσο δύσκολα πραγματοποιούνται. «Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό με τα ηλεκτρονικά ραντεβού; Γιατί στον γιατρό στο εκάστοτε Κέντρο Υγείας έρχεται ξαφνικά μια εντολή να πάει να κάνει εφημερίες στα διπλανά νοσοκομεία. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ, επειδή δεν έχουν τα νοσοκομεία κόσμο και συνεχώς μετακινούνται οι γιατροί» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννακός.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο

Από την πλευρά του, ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και διευθυντής της Νευροχειρουργικης Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αναφέρει πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή με τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, τα κέντρα υγείας της Περιφέρειας αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία. «Εχουμε φτάσει σε τραγική κατάσταση λόγω υποστελέχωσης. Κάναμε μεγάλο αγώνα προκειμένου να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό τα κέντρα υγείας και αντί για αυτό έγινε αυτή η ενδιάμεση ρύθμιση με τις λεγόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), όπου επιβεβαιώθηκε η αποτυχία πανηγυρικά».

Οπως εξηγεί, η επιβάρυνση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επιβαρύνεται και από άλλον έναν παράγοντα: «Συμμετέχουν και ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί που έχουν ιατρεία στις γειτονιές, οι οποίοι είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτοί έφαγαν δύο “χαστούκια” και από τις δύο κυβερνήσεις – και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας – και ακούν τώρα σύμβαση με ΕΟΠΥΥ και θεσμό Προσωπικού Γιατρού και φεύγουν τρέχοντας. Πλέον, έμειναν μόνο ελάχιστοι, κάποιοι νέοι συνάδελφοι που είχαν μόλις τελειώσει ειδικότητα και δεν είχαν βρει θέση στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό απέτυχε ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, επειδή οι γιατροί  δεν πιστεύουν τίποτα τώρα».

Κατά τον ίδιο και την ΟΕΝΓΕ, η διακοπή της λειτουργικής διασύνδεσης των κέντρων υγείας με τα νοσοκομεία ήταν τεράστιο λάθος. «Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα, το λέμε από το 2015. Τα κέντρα υγείας πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς και να ξανασυνδεθούν λειτουργικά με συγκεκριμένα νοσοκομεία – για παράδειγμα, τα δύο κέντρα υγείας του Περιστερίου πρέπει να συνδεθούν λειτουργικά με το “Αττικόν”. Το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας να ξανασυνδεθεί λειτουργικά με το Νοσοκομείο Νίκαιας, όπως ήταν παλιά, και ούτω καθεξής» επισημαίνει. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για το finddoctors.gov.gr ο Πάνος Παπανικολάου τονίζει πως είναι «αδιανόητο το ίδιο το κράτος να παροτρύνει σε παρανομίες».