Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel», σχετικά με τον ασφαλή καθαρισμό των σπιτιών.

n Λάβετε μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού (γαλότσες, γάντια, μακριά ρούχα, μάσκες). Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

n Απομακρύνετε και πετάξτε αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής κ.λπ.).

n Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

n Απομακρύνετε τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στα στάσιμα νερά και στη λάσπη.

n Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

n Σε περίπτωση παρουσίας εντόμων, όπως μυγών, κατσαρίδων κ.ά., χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων.

n Μην έρχεστε σε επαφή με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς λήψη ατομικών μέτρων προστασίας (γαλότσες, μακριά ρούχα, γάντια κ.λπ.).

n Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη μετακίνηση αντικειμένων λόγω πιθανής εμφάνισης τρωκτικών ή ερπετών.