Με αιχμές κατά του ΔΣ και της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινας Κουτσούμπα, εννέα έφοροι Αρχαιοτήτων ζήτησαν χθες – μέσω υπομνήματος διαμαρτυρίας – τη διαγραφή τους από μέλη του Σωματείου. Οπως υπογραμμίζουν, η δημόσια εικόνα του ΣΕΑ «όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του ΔΣ, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του». Πρόκειται για την τελευταία αντίδραση στην υπόθεση που έχει ξεκινήσει ύστερα από το δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στη στήλη «Στίγμα» (18/8) για την εκδήλωση του ΣΕΑ στο κτίριο του Συλλόγου στις 18/7 με θέμα «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο».

Ως γνωστόν, ακολούθησε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο, στην οδό Ερμού 134-136. Σύμφωνα με το υπόμνημα των 9 διευθυντών και διευθυντριών ΕΦΑ, ο Σύλλογος «έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του ΔΣ του». Και παρακάτω: «Ενα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του ΔΣ του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία».

Οι υπογράφοντες

Οι εννέα υπογράφοντες είναι οι: Ολυμπία Βικάτου, διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Γρηγόρης Γρηγορακάκης, διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Αναστασία Κουμούση, διευθύντρια ΕΦΑ Αχαΐας, Κρυσταλλία Μαντζανά, διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, Αλκηστις Παπαδημητρίου, διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΦΑ Αρτας & αναπληρώτρια ελλείποντος προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Χαραμή, διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας, Ιωάννης Χουλιαράς, διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας, Αθανασία Ψάλτη, διευθύντρια ΕΦΑ Φωκίδας.