Παραδοσιακά το ακροατήριο του εκάστοτε Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ρυθμισμένο για να χειροκροτεί όχι τις ανακοινώσεις, αλλά την ένταση της φωνής του ομιλητή. Πώς είναι τα συστήματα με φωτοκύτταρο που ανιχνεύουν την κίνηση; Ετσι και εκεί. Μόλις υψωθεί η φωνή, ακολουθεί το χειροκρότημα. Δεν συμβαίνει μόνο στη ΔΕΘ, αλλά και στη Βουλή. Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να το παρακολουθήσουμε σε μεγάλη έκταση κατά την αυριανή ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτον, γιατί το κλίμα των ημερών επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και χαμηλούς τόνους. Χαμηλωμένα μάτια και έναν υπαινιγμό κατήφειας. Και δεύτερον, επειδή αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν θα μοιράσει χρήμα σαν παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού. Και αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνθήκη. Ο Μητσοτάκης χρειάζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, μία ομιλία που θα κατευνάσει τη δυσφορία, αλλά την ίδια στιγμή έχει δαγκάνες στο ταμείο. Εχει όμως και την ευκαιρία για να προσεγγίσει την αληθινή ουσία της πολιτικής.

Αυτό που υποχρεούται να μας παρουσιάσει αύριο είναι ένα συγκροτημένο και συνάμα ρεαλιστικό περίγραμμα για το σχέδιο ανασυγκρότησης του Εβρου και της Θεσσαλίας. Ενα σχέδιο με προοπτική και εφικτό στο πεδίο της υλοποίησής του. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας Πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά σε κάτι τέτοιο, στην ανάγκη για επανασχεδιασμό και επανεκκίνηση τόσο μεγάλων περιοχών. Σίγουρα δεν συνέβη στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Υποθέτω ότι ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το μέγεθος του αποτυπώματος που θα αφήσει η Θεσσαλία στην πολιτική και ιστορική του διαδρομή.

Και οι διαθέσιμες επιλογές είναι μόνο δύο: είτε η Θεσσαλία θα γίνει το μελλοντικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη, είτε θα μείνει για δεκαετίες στις λάσπες. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ακούσουμε και από τη ΔΕΘ πόσοι τόνοι νερό έπεσαν ανά στρέμμα και ότι αυτό συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια – το εμπεδώσαμε. Και πέρα από τα προβλεπόμενα για τις αποζημιώσεις, να μάθουμε κάτι για το σχέδιο και την εικόνα της επόμενης μέρας. Αν δεν τα έχει αυτά στα χαρτιά του, ας μην πει τίποτα στη Θεσσαλονίκη που, μην ξεχνάμε, πήρε το όνομά της από την ήττα των Θεσσαλών.