Ο Σαλμάν Ρούσντι βλέπει μορφές αυταρχισμού να απειλούν σε παγκόσμιο επίπεδο τις δημοκρατικές αξίες. Καθώς η απαγόρευση βιβλίων και η απομάκρυνσή τους από σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες συνεχίζεται σε πολιτείες των ΗΠΑ, η «Guardian» αναφέρει πως ο συγγραφέας μίλησε σε ένα φόρουμ στη Φιλαδέλφεια για τον ρόλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υπονομεύει την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι παντού στον κόσμο υπάρχει άνοδος των αυταρχικών κινημάτων και μία λαϊκίστικη αυταρχική δημαγωγία. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ υπάρχει μια προθυμία σε ένα μέρος του πληθυσμού να μην εκτιμά πλέον τις δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνει η πρώτη τροπολογία. Το πρόβλημα θα έλεγα ότι τώρα είναι πρωτίστως πολιτικό παρά θρησκευτικό», είπε ο Ρούσντι στην προχθεσινή παρέμβασή του μιλώντας μέσω zoom.

«Ποιος χρυσός αιώνας;»

Και συνέδεσε το απειλητικό φαινόμενο που προκάλεσε την άνοδο του Τραμπ και του Brexit με τον «μύθο του χρυσού αιώνα»: «Το πρόταγμα “Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά” με έκανε να αναρωτιέμαι πότε ακριβώς ήταν αυτή η εποχή. Για παράδειγμα, βλέπουμε την περίοδο που υπήρχε η δουλεία; Ηταν πριν οι γυναίκες αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου; Ηταν πριν από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα; Ποιο ακριβώς είναι το αμερικανικό μεγαλείο στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε; Το θέμα με τον χρυσό αιώνα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ, και ο μύθος αυτός χρησιμοποιείται πάντα για να δικαιολογήσει πράξεις του παρόντος», επεσήμανε ο Σαλμάν Ρούσντι, προσθέτοντας τον αντίστοιχο μύθο για το Brexit ότι αφορούσε «την επιστροφή της Αγγλίας στην παλιά της αίγλη αν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από όλους αυτούς τους ξένους. Φυσικά παρέλειψαν να αναφέρουν στο εκλογικό σώμα ότι ο λόγος που η Αγγλία ευημερούσε είχε να κάνει με το ότι για 200 χρόνια λεηλατούσε τον υπόλοιπο κόσμο».