Τραπέζι με αξία παρευρισκομένων που φτάνει το μισό τρισ. δολάρια έγινε σε κλειστή συνάντηση στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Γερουσίας των ΗΠΑ, ώστε να συζητηθεί το θέμα της εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου.

Εκεί βρέθηκαν ο Ιλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Tesla και του Χ με προσωπική περιουσία 245 δισ. δολ. που τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με προσωπική περιουσία 129 δισ. δολ. Και το αφεντικό της Meta, της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram και WhatsApp, Μαρκ Ζάκερμπεργκ – ο οποίος μάλιστα τελευταία κοντραρίζεται συχνά με τον Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με προσωπική περιουσία 111 δισ. δολ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Παρευρέθησαν ακόμη μεταξύ άλλων το σημερινό αφεντικό της Microsoft Σάτια Ναντέλα, της NVidia Τζένσεν Χουάνγκ, της ΙΒΜ Αρβιντ Κρίσνα, της OpenAI Σαμ Αλτμαν και ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Google Ερικ Σμιτ και Σουντάρ Πιτσάιν, αντίστοιχα – όλοι είχαν προσκληθεί σε κεκλεισμένων για το κοινό θυρών συνάντηση από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ.

Η νομοθεσία. Ο Σούμερ μιλούσε επί μήνες για την ανάγκη επίτευξης ενός δυνητικά πολύ δύσκολου έργου. Για τη θέσπιση διακομματικής νομοθεσίας εντός του επόμενου έτους που θα ενθαρρύνει μεν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως ήδη γίνεται σήμερα, αλλά και θα μετριάζει ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους κινδύνους της.

Ετσι, την Τετάρτη συγκάλεσε συνάντηση ορισμένων από τα πιο εξέχοντα στελέχη τεχνολογίας της χώρας για να τους ρωτήσει το τι πρέπει κατά τη γνώμη τους να κάνει το Κογκρέσο για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ηταν μια πολύ πολιτισμένη συζήτηση μεταξύ μερικών από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο», είπε ο Μασκ μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση. Είπε ότι υπάρχει σαφώς συναίνεση, σημειώνοντας ότι σχεδόν όλοι σήκωσαν τα χέρια τους όταν ο Σούμερ τους ρώτησε αν πιστεύουν ότι χρειάζεται κάποια εποπτεία. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Βγαίνοντας από μια τρίωρη ακρόαση στη Γερουσία για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μασκ φρόντισε να συνοψίσει τους σοβαρούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει κάποια πιθανότητα – πάνω από το μηδέν – η τεχνητή νοημοσύνη να μας σκοτώσει όλους. Νομίζω ότι είναι χαμηλή, αλλά υπάρχει κάποια πιθανότητα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «Οι συνέπειες να γίνει λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρές». Φρόντισε επίσης να προσθέσει ότι η συνάντηση αυτή «μπορεί να μείνει στην ιστορία ως πολύ σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού». Ο Μπιλ Γκέιτς από την πλευρά του μίλησε για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ταΐσει τους πεινασμένους.

Ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft έθεσε το ζήτημα ότι «Οταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να έχουμε συγκυβερνήτες. Ποιος λοιπόν θα παρακολουθεί αυτή τη δραστηριότητα και θα βεβαιωθεί ότι γίνεται σωστά;», είπε.

Οι αντιδράσεις. Γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι άκουσαν για ευρύ φάσμα προοπτικών, με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων να εγείρουν το θέμα της μείωσης θέσεων εργασίας και ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων να αναφέρουν την ανάγκη για μια περιεκτική νομοθετική διαδικασία που παρέχει φωνή στους λιγότερο ισχυρούς στην κοινωνία.

Ορισμένοι γερουσιαστές επέκριναν με δριμύτητα την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της τεχνολογίας πρέπει να καταθέσουν δημόσια. Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ, ο οποίος είναι υπέρμαχος μεγάλης εποπτείας στον κλάδο, έκανε λόγο για «γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι για την υψηλή τεχνολογία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να προσκαλέσουμε τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τα βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να κλείσουμε (τη συνάντηση αυτή) για το κοινό. Είναι απαίσια ιδέα, μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν καταστρέψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Χάουλι.