Υπάρχουν τρεις κατηγορίες γαλάζιων βουλευτών που δοκιμάζονται στα έδρανα της Ολομέλειας και προσπαθούν να βρουν ρότα μέσα στην πολιτική ομίχλη που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες: εκείνοι που ευελπιστούν ότι σε μια αλλαγή σχεδιασμών και προσώπων θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβερνητική ομάδα – ένα σχήμα με 65 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, άλλωστε, αφήνει χώρο για εκτεταμένο rotation, εάν τα πράγματα στραβώσουν αρκετά. Είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά για στήριξη του κυβερνητικού έργου και κάλυψη των αδυναμιών, προσδοκώντας ότι η στάση τους θα καταγραφεί και εκτιμηθεί στην κατάλληλη ώρα. Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι κινούνται εκτός πλάνων, περίπου εν αποστρατεία σε μια Βουλή που έχει μπροστά της μια γεμάτη τετραετία. Στο παρασκήνιο ξιφουλκούν και διαμαρτύρονται, επικαλούμενοι την οργή των ψηφοφόρων τους. Και υπάρχουν και όσοι βρίσκονται στο μεταίχμιο – πρώην κυβερνητικά στελέχη που θα μπορούσαν είτε να επανέλθουν στο γύρισμα της τύχης είτε να ξεχαστούν, περιμένοντας μια κλήση στο κινητό τους. Προς το παρόν, είναι αθόρυβοι παρατηρητές.
Παρά την απομάκρυνση δύο υπουργών και το κλίμα για ευρύτερες αλλαγές προσεχώς στο κυβερνητικό σχήμα που διαχέεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην παρούσα φάση οι ανησυχίες και οι αγωνίες των βουλευτών ουδόλως απασχολούν το Μαξίμου. Ακόμη και η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΟ προγραμματίζεται για μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη – ο Σταύρος Καλαφάτης ακόμη περιμένει να επισημοποιηθεί η εκλογή του στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ψυχολογικό «μασάζ» στους βουλευτές βρίσκεται προσώρας χαμηλά στις έγνοιες του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς προέχει το πλάνο δράσης μπροστά στις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που πρέπει να μπει στις ράγες.
Μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό, όλο και περισσότεροι στο γαλάζιο οργανόγραμμα αντιλαμβάνονται τον διευρυμένο ρόλο του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος εν τέλει επέστρεψε έπειτα από εννέα χρόνια στο Μαξίμου, διαχειριζόμενος εκ νέου και «ειδικές αποστολές». Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η προώθηση και παρακολούθηση της νομοθετικής ατζέντας δεν εξαντλούν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας. Για λόγους που συνδέονται και με τη μακρά διαδρομή του στη ΝΔ – δίπλα στον Καραμανλή, τον Σαμαρά και τώρα τον Μητσοτάκη – και την εικόνα αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει, ο Παπασταύρου ήταν ο δίαυλος με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πριν φτάσει στον Μητσοτάκη η υπουργική παραίτηση, ο ίδιος κλήθηκε να μεταφέρει στον Νότη Μηταράκη τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα κρούσης προκειμένου να αποδεχθεί ο Γιώργος Πατούλης ότι πρέπει να παραμερίσει για να περάσει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο βασικός ρόλος του ορθολογιστή Παπασταύρου, ωστόσο, θα αρχίσει να αναδεικνύεται όταν τα νερά υποχωρήσουν και η κυβέρνηση ξεδιπλώσει το πλάνο της τετραετίας. Ο Παπασταύρου δεν επέστρεψε στο Μαξίμου ως «πυροσβέστης», αλλά για να μπει σε τροχιά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που υπήρχαν και στο προεκλογικό φυλλάδιο. Με αφετηρία τις παρεμβάσεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης και τις αλλαγές στους Κώδικες που θα «τρέξουν» έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το Μαξίμου θα επιδιώξει μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ρύθμιση για κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών δεν υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό – ο Γιώργος Φλωρίδης έχει ήδη κληθεί να επιδείξει υπομονή. Ο εξορθολογισμός και η λογοδοσία στους εκατοντάδες διάσπαρτους οργανισμούς βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση, ενώ στο τελικό στάδιο έχει περάσει η επεξεργασία για τις παρεμβάσεις στο πεδίο της Υγείας – με σημαντικές ανατροπές στη λειτουργία των Επειγόντων και των Εντατικών. Εάν το χρονοδιάγραμμα δεν ξεφύγει, έως το τέλος του χρόνου μπορεί να προωθηθούν και οι αλλαγές στην Παιδεία, με αιχμή του δόρατος τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Επί της ουσίας, μέσα από αυτό το σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στη δοκιμασία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες γραμμές του νέου πλάνου μπορεί να εξεταστούν στη Νέα Υόρκη – με τον Παπασταύρου στην κλειστή ομάδα της πρωθυπουργικής αποστολής.