Υπό το βάρος διαδοχικών γεγονότων στους μετεκλογικούς δυόμισι μήνες με κορυφαίο την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου και εν μέσω του βαρύ πολιτικού κλίματος, επείγουσα προτεραιότητα για το Μαξίμου είναι να παρουσιαστεί στους πολίτες μια νέα «μεγάλη εικόνα».
Με αυτό το σκεπτικό και αποφασισμένος για εξαγγελίες μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες μαύρες τρύπες του κράτους, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, είτε δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς είτε δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου ούτε στην πρώτη γαλάζια τετραετία, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το τρέχον Σαββατοκύριακο.
Προηγήθηκε η απόφασή του να κλείσει ένα ένα τα μέτωπα, ή ακριβέστερα τις συζητήσεις έστω για το εγγύς μέλλον, που έδειχναν να παρασέρνουν σε περαιτέρω στροβιλισμούς την ήδη «ζαλισμένη» γαλάζια ομάδα – κυβερνητική και κομματική.
Ανάμεσά τους και τη συζήτηση, βάσει υπαρκτών εισηγήσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο, για μίνι ανασχηματισμό προς εκτόνωση των προβλημάτων και, κατά τους υποστηρικτές του σεναρίου, για σινιάλο επανεκκίνησης.
Σειρά δυσάρεστων γεγονότων και κυρίως η εξελισσόμενη «μάχη» στη Θεσσαλία σε πολλαπλά επίπεδα (για τη δημόσια υγεία, την κρατική αρωγή, την αποκατάσταση υποδομών κ.λπ.) δεν αναγκάζει τον Πρωθυπουργό μόνο σε απαντήσεις για όσα έγιναν και όσα δρομολογούνται την επόμενη μέρα – «για το πώς το κράτος θα βελτιωθεί, ενόσω λειτουργεί, σε συνθήκες που μεταβάλλονται ραγδαία», με τα λόγια κυβερνητικού αξιωματούχου.
Τον οδηγεί επιπλέον στην απόφαση να διευρύνει τους σχεδιασμούς του για αλλαγές στις δομές «παντού» και να αφήσει σε δεύτερο ή και… τρίτο χρόνο τις αλλαγές στα πρόσωπα, υπό την έννοια των αντικαταστάσεων (εξόδων ή μετακινήσεων) και όχι του σημειακού επανακαθορισμού αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα αναμένεται με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Πολιτικής Προστασίας.
Το βαρόμετρο.
Οσο κι αν η Ηρώδου Αττικού αναγνωρίζει ότι η αμφισβήτηση της κυβερνητικής επάρκειας αντανακλάται μοιραία σε συγκεκριμένα πρόσωπα, για παράδειγμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τα ισχυρά πράγματι φαινόμενα των τελευταίων μηνών, δεν προκρίνει δραστικές κινήσεις εν θερμώ.
Και τουλάχιστον μέχρι το βαρόμετρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στα μέσα του Οκτωβρίου ζητάει «σκληρή δουλειά» και «συντονισμό», εκφράζοντας δημόσια εμπιστοσύνη στους υπουργούς του «ροτέισον» και στα νέα στελέχη που συνέθεσαν το σχήμα στις 26 Ιουνίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν υπουργεία που «καίνε» παρά τον «πάγο» στη συζήτηση για ανασχηματισμό – για «διορθώσεις» στην κυβερνητική λειτουργία, όπως θέλει ο Μητσοτάκης να λέει –, ο οποίος μπήκε κυρίως για να καθαρίσει ο ορίζοντας από σεναριολογία, αιχμές, παρασκηνιακά «καρφιά» και αποσυντονισμό.
Και αυτό, υπό την έννοια ότι έχουν παρατηρηθεί «σπίθες» που μπορεί να σηματοδοτούν μια… φωτιά σε αναμονή: χαλάρωση μπροστά σε ρυθμούς που γίνονται πιο απαιτητικοί, δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ στελεχών, απερίσκεπτες αστοχίες.
Και αυτά ενώ το Μαξίμου προφανώς ζυγίζει το πολιτικό κλίμα πριν από κάθε απόφασή του, επενδύοντας εκ νέου σε όσα θεωρεί στρατηγικά πλεονεκτήματά του για την επαναφορά της «αυτοπεποίθησης» και ξορκίζοντας τον κίνδυνο να γενικευτεί μια τάση αρνητικής αξιολόγησης.
Τα καμπανάκια.
Πρώτα καμπανάκια χτυπούν άλλωστε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis (Mega), μόνο το 28% απαντά ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 44% τον περασμένο Ιούλιο) και το 15% απαντά αυθόρμητα ότι είναι πρόβλημα η «ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης» (από 3% τον περασμένο Ιούνιο).
Οι αποπομπές.
Στο φόντο υπάρχουν ήδη δύο «παραιτήσεις» υπουργών αλλά και η ξαφνική αλλαγή πλεύσης ενός ακόμα, του Νίκου Χαρδαλιά, που από υφυπουργός Αμυνας κλήθηκε στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής μετά την εναλλαγή του χρίσματος από τον Γιώργο Πατούλη.
Πρώτα ήταν η αποπομπή του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σοβαρό φάουλ να απουσιάζει και ακόμα χειρότερα, κατά την αξιολόγηση του Μαξίμου, να μην επιστρέφει από καλοκαιρινή απόδραση στις ώρες της κρίσης με τις φωτιές στην Αγχίαλο και έπειτα η «αναπόφευκτη», κατά το Μαξίμου, έξοδος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έξι μέρες μετά το έγκλημα στον καταπέλτη του «Blue Horizon» στον Πειραιά.
Ηταν αυτή που με βάση και το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία προκάλεσε έκρηξη φημολογίας για πιθανή επόμενη έξοδο του Βασίλη Κικίλια. Θέμα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας δεν υπάρχει, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, διαρρέοντας όχι τυχαία το πρόσφατο ραντεβού «συνεργασίας» διάρκειας 50 λεπτών με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ένα 24ωρο αφότου ο υπουργός προκάλεσε σχολιασμούς με την τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1).
Μπορεί να μην… ενθουσίασαν το πρωθυπουργικό επιτελείο οι τοποθετήσεις Κικίλια, ιδίως με δεδομένη την επιλογή του Μητσοτάκη να καλέσει σε επιστροφή στο σχήμα (στη θέση του Βαρβιτσιώτη) τον προκάτοχό του Χρήστο Στυλιανίδη, ωστόσο επιλέχθηκε η κάλυψή του με στόχο την αποφυγή περαιτέρω παλινωδιών.
Στο μικροσκόπιο. Εξού και το σχήμα στο Πολιτικής Προστασίας δεν αλλάζει προς το παρόν όσον αφορά τον υπουργό Κικίλια και τους υφυπουργούς Χρήστο Τριαντόπουλο και Ευάγγελο Τουρνά, ενώ το «ραντάρ» του Μαξίμου γυρνά συνολικά πάνω από τις πολιτικές ηγεσίες (και τους υφυπουργούς) σε σειρά υπουργείων που ακουμπούν ζητήματα καθημερινότητας τα οποία χρήζουν συντονισμένης διαχείρισης ή κουβαλούν μεταρρυθμιστικό «φορτίο».
Ηδη ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου δοκιμάζεται στο κρίσιμο για την κυβέρνηση της ΝΔ υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια) με τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο μετά την απομάκρυνση Μηταράκη.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης με την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη διαχειρίζονται τις ροές στα νησιά, οι οποίες ανησυχούν το Μαξίμου και ήταν ένας από τους λόγους που συνυπολογίστηκε, κατά πληροφορίες, στην επιλογή του Στυλιανίδη για το Ναυτιλίας με βάση την «ευρωπαϊκή, κυβερνητική και επιχειρησιακή εμπειρία» του.
Παιδεία, Υγεία και Δικαιοσύνη είναι ταυτόχρονα πεδία στα οποία ο Μητσοτάκης επιδιώκει σήμα «εκσυγχρονισμού», με την κυβέρνηση επίσημα να μιλάει για εμπιστοσύνη στον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, κόβοντας τους – εκ νέου – ψιθύρους μετά την επαναδιατύπωση της θέσης του για την κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζών.
Πέρα από υπουργούς και υφυπουργούς στο μεταξύ «καταγράφονται» από τα κεντρικά και οι κινήσεις των βουλευτών της ΝΔ στα «δύσκολα». Το Μαξίμου επιζητεί συστράτευση, αν και τελευταία, στην πιεσμένη κοινοβουλευτική ομάδα παρατηρούνται γκρίνιες και κριτική ακόμα και προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις – προς εξωκοινοβουλευτικούς και όχι μόνο.