Οι πρωτάρες φέτος είναι η Ουνιόν Βερολίνου και η Αντβέρπ. Υπάρχουν όμως και αρκετές ομάδες που θα δουν το σεντόνι να κουνιέται στο κέντρο του γηπέδου ύστερα από πολλά χρόνια. Πρώτη και καλύτερη η Νιούκαστλ.

Οι Καρακάξες θα συμμετάσχουν για τρίτη φορά στην ιστορία τους και πρώτη έπειτα από 21 χρόνια. Βασικός τότε στην ομάδα ήταν ο Νίκος Νταμπίζας τον οποίον αρκετοί φίλοι της ακόμα και σήμερα αποκαλούν «ήρωα».

Η Νιούκαστλ είχε κάνει κάτι μοναδικό για την ιστορία της διοργάνωσης. Ξεκίνησε με τρεις ήττες αλλά τελικά κατάφερε να προκριθεί με μόλις εννέα βαθμούς στην τελευταία αγωνιστική νικώντας εκτός έδρας τη Φέγενορντ (διεκδικούσε επίσης πρόκριση) με γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Γιουβέντους νικούσε την Ντιναμό Κιέβου που είχε θεωρητικά τις περισσότερες πιθανότητες για να συνεχίσει.

Η Νιούκαστλ αναγεννήθηκε από τα πετροδολάρια του επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, το περίφημο PIF το οποίο αγόρασε πριν από τρία χρόνια την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η μεγάλη κίνηση που έκανε φέτος ήταν η απόκτηση του Ιταλού Σάντρο Τονάλι από τη Μίλαν έναντι 64 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε αποκτήσει μεταξύ πολλών άλλων τον Ολλανδό Ισάκ, τον Αγγλο Γκόρντον και τον Ολλανδό Μπότμαν.

Υστερα από δέκα χρόνια επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ και η Ρεάλ Σοσιεδάδ που πέρυσι τερμάτισε τέταρτη στη Λα Λίγκα. Οι Βάσκοι δεν είναι ομάδα που ξοδεύει τεράστια ποσά για νέους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεξαμενή παικτών βρίσκονται 31 Ισπανοί και μόλις έξι ξένοι.

Από το μακρινό 2002-03 έρχεται η Λανς η οποία πέρυσι έχασε τον τίτλο από την Παρί στον πόντο. Η ομάδα της Βόρειας Γαλλίας δεν συγκαταλέγεται στις υπερδυνάμεις της χώρας, αλλά παίζει ωραίο, δυναμικό ποδόσφαιρο και τουλάχιστον μέχρι πέρυσι δεχόταν πολύ δύσκολα γκολ. Οι μισοί παίκτες της είναι ξένοι, κυρίως Αφρικανοί ή με διπλή υπηκοότητα (Γαλλία – Μάλι, Γαλλία – Κονγκό, Γαλλία – Ισπανία). Αυτή τη στιγμή ο νεοαποκτηθείς γαλλοϊβοριανός από τη Μονπελιέ Ελιέ Ουαχί θεωρείται ο σημαντικότερος παίκτης της.

Η πορτογαλική Μπράγκα, γνωστή μας από τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 11 χρόνια, ενώ πολύ σημαντική για το ολλανδικό ποδόσφαιρο είναι και η επιστροφή των Φέγενορντ και Αϊντχόφεν ύστερα από έξι και πέντε χρόνια αντίστοιχα.

Συνολικά 15 ομοσπονδίες θα εκπροσωπηθούν στην κορυφαία διοργάνωση με την πολυπληθέστερη αποστολή να ανήκει στην Ισπανία – πέντε ομάδες.