Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ήταν το πρώτο ταξίδι εκτός της χώρας του μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ευκαιρία να συναντηθεί με ξένο ηγέτη – μια και αποφεύγει τον τελευταίο καιρό ταξίδια στο εξωτερικό επειδή εκκρεμούν εις βάρος του εντάλματα σύλληψης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Βλαδιβοστόκ.

Αντάλλαξαν χειραψία που διήρκεσε 40 δευτερόλεπτα, αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «σύντροφο» και περιέργως έκαναν το ίδιο δώρο ο ένας στον άλλο: ένα ημιαυτόματο όπλο.

Ο Πούτιν βέβαια χάρισε στον Κιμ και ένα γάντι από διαστημική στολή «που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο Διάστημα» – σύμβολο της συμφωνίας τους να στηρίξει η Μόσχα το διαστημικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία και ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τους Βορειοκορεάτες να κατασκευάσουν δορυφόρους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο απόθεμα παλαιωμένου εξοπλισμού πυροβολικού και ρουκετών που βασίζονται ή αντιγράφουν σχέδια από τον πρώην προστάτη της, τη Σοβιετική Ενωση.

Αυτά τα όπλα είναι συμβατά με τα όπλα του ρωσικού στρατού, που εξαντλούνται γοργά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βέβαια, αν επιθυμουσαν απλώς μια μυστική συμφωνία όπλων, οι δύο ηγέτες δεν χρειαζόταν να συναντηθούν αυτοπροσώπως, Η διπλωματική επίδειξη του Πούτιν και του Κιμ έχει σκοπό να αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και να αυξήσουν την πίεση στους αντιπάλους στην Ουκρανία και στη Νότια Κορέα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Πούτιν και ο Κιμ θα κερδίσουν και οι δύο από μια συναλλακτική συμφωνία, αλλά ελπίζουν ότι θα κερδίσουν και γεωπολιτικά δίνοντας την εντύπωση πως οι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες τους συνεργάζονται στρατιωτικά, στέλνοντας ταυτόχρονα μια προειδοποίηση για πιθανές συνέπειες στους συμμάχους της Αμερικής που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ο Κιμ δίνει σήμα σε Ουάσιγκτον, Σεούλ και Τόκιο ότι η Ρωσία προστατεύει τα νώτα της στη Βορειοανατολική Ασία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από αυτή τη συνάντηση, καθώς δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει μια χώρα όπως η Ρωσία.

Γι’ αυτό άλλωστε πήρε το σκούρο πράσινο θωρακισμένο τρένο του και ακολουθώντας τις ασιατικές ακτές του Ειρηνικού διέσχισε τα μικρά σύνορα της χώρας του με τη Ρωσία. Είχε να κάνει αυτό το ταξίδι τέσσερα χρόνια, από τον Απρίλιο του 2019, όταν και τότε συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ.

Το σιδηροδρομικό ταξίδι διήρκεσε 20 ώρες μια και το βαρύ, λόγω θωράκισης, τρένο δεν κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 χλμ. ανά ώρα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν συμμερίζεται τον φόβο της πτήσης που ανάγκασε τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις αποκλειστικά σιδηροδρομικώς.

Αλλά το θωρακισμένο τρένο, το οποίο περιλαμβάνει υπνοδωμάτια και μια αίθουσα συσκέψεων εξοπλισμένη με κρυφό φωτισμό και ροζ δερμάτινες πολυθρόνες, φαίνεται να είναι ο χώρος που προτιμά περισσότερο ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

Του πήρε 4.500 χιλιόμετρα μέσω της Κίνας για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Τραμπ, στο Ανόι το 2019 – ένα ταξίδι που είχε διαρκέσει δυόμισι ημέρες.

Μόνο λίγοι έχουν δει το εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένου ενός ρώσου αξιωματούχου, του Κονσταντίν Πουλικόφσκι, ο οποίος στο βιβλίο του «Οριεντ Εξπρές»  περιέγραψε τα εκλεκτά μενού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Απω Ανατολή της Ρωσίας με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οι επιβάτες μπορούσαν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα πιάτων, συμπεριλαμβανομένων πιάτων από την Κορέα και την Ιαπωνία, και μια λίστα κρασιών που περιελάμβανε και γνωστά γαλλικά κρασιά, έγραψε ο Πουλικόφσκι, προσθέτοντας ότι τη διασκέδαση την παρείχαν νεαρές τραγουδίστριες από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με αναφορές των νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα διαθέτει συνολικά 90 ειδικά βαγόνια και λειτουργεί τρία τρένα παράλληλα όταν ταξιδεύει ένας ηγέτης – ένα μπροστά που χειρίζεται τους ελέγχους ασφαλείας, ένα που μεταφέρει τον ηγέτη και το άμεσο περιβάλλον του και ένα τρίτο πίσω για σωματοφύλακες και άλλο προσωπικό.

Ο Κιμ που έπειτα από τόσα χρόνια απομόνωσης αισθάνεται τώρα ότι κάθεται στο τραπέζι με τους μεγάλους, προσκάλεσε τον Πούτιν να τον επισκεφθεί σύντομα στην Πιονγκγιάνγκ. Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στενή αυτή συνεργασία που φαίνεται να αλλάζει τους συσχετισμούς στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η Κίνα κοιτάζει με ενδιαφέρον και ίσως κάποια επιφύλαξη την προσέγγιση Μόσχας – Πιονγκγιάνγκ.

Εάν η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι λογικό να επιδιώκουν να υποστηρίξουν η μία την άλλη μέσω συνεργασιών ή ακόμα και συμμαχιών για να αντιμετωπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά κάθε χώρα έχει περιορισμένη ιστορία στο να κάνει τέτοιες σχέσεις να λειτουργούν, λέει στους «Financial Times» o Μέισον Ρίτσι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών Hankuk στη Σεούλ.

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον αρκετά για έναν πραγματικό μακροπρόθεσμο συντονισμένο σχηματισμό συμμαχιών» είπε. «Μπορεί να είναι προς το συμφέρον τους… είναι απλώς δύσκολο για αυτούς τους αυταρχικούς ηγέτες να συνεργάζονται μεταξύ τους».