Ακούγοντας τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κατάλαβα ότι ξεκινάει προεκλογική εκστρατεία απέναντι στην κυβέρνησή του. Ναι, ακούγεται παράλογο, πλην όμως έχει λογική. Ειδικά στην ομιλία, πρέπει να είχε ξεσηκώσει στοιχεία από τις προεκλογικές εμφανίσεις του 2019. Εδωσε έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτά που λέγονται στις συζητήσεις πάνω από τη χωριάτικη στην ταβέρνα: κράτος δικαίου, Υγεία, ασφάλεια, ακρίβεια. Λογικό. Αν δεν μπορείς να ανοίξεις σαμπάνιες για την επενδυτική βαθμίδα και στο ταμείο έχουν τοποθετηθεί δαγκάνες, πρέπει να πεις κάτι που εστιάζει στην κανονική ζωή, στις πολλές μικρές ψηφίδες που συγκροτούν την καθημερινότητα.

Εκανε και κάτι ακόμα: θύμισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αυτός, ο ίδιος. Εσπευσε, μάλλον προσχηματικά, να διευκρινίσει ότι ακούει και τις εισηγήσεις των υπουργών του, αλλά ο ίδιος και το στενό επιτελείο του παραμένουν το κέντρο από το οποίο ξεκινούν όλοι οι νευρώνες της διοίκησης. Παράδειγμα οι πλημμύρες. Ο Μητσοτάκης μας είπε ότι κινήθηκε για τα χρήματα από την Ευρώπη, ο ίδιος έκανε επαφές για τεχνογνωσία από την Ολλανδία, η δική του αυστηρή εποπτεία θα βρίσκεται πάνω από τα έργα υποδομής και τις παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία. Υπάρχουν στιγμές που δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά «Μητσοτάκης και συνεργάτες». Αναμενόμενο. Αυτό που διατίθεται, ως προϊόν, στον ψηφοφόρο δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και το στελεχιακό της δυναμικό, αλλά ο πρόεδρός της. Ακόμα και αν το προσεγγίσετε σημειολογικά, θα δείτε ότι σπανίως γίνεται λόγος για «κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας». Μιλάμε συνήθως για «κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Γι’ αυτό και τη δεδομένη στιγμή, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι οι υπουργοί του. Η αντιπολίτευση βρίσκεται από ανασυγκρότηση ή διάλυση, δηλαδή είναι απούσα. Και η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση δεν έρχεται από θέματα που αναδεικνύει η αντιπολίτευση, αλλά από τη σύγχυση, την ασυνέπεια, την έπαρση και τις γκάφες των στελεχών της. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό. Σωστό. Με τον τρόπο που επέλεξε να κυβερνήσει, μπορεί σε κάποια υπουργεία να αφήσει μόνο τις καρέκλες.