Ηταν μια πολύ ασυνήθιστη ΔΕΘ η φετινή, όπως συμφωνούν όχι μόνον οι «γαλάζιοι» που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνοι χαμηλοί και το ακροατήριο στο Βελλίδειο το Σάββατο πολύ πιο ήσυχο σε σχέση με το παρελθόν, ακολουθώντας και τη γραμμή του Μαξίμου για ταπεινότητα. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις που κατέγραψε το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, η ομιλία Μητσοτάκη «πέρασε» στο κοινό. Χθες, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου, μια… αφανής παρουσία περιπλανιόταν στην αίθουσα. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρομαι. Στα πηγαδάκια που στάθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο Βελλίδειο, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την εσωκομματική διαδικασία και ρωτούσε ποιος έχει εικόνα για τις τάσεις και τη συμμετοχή. Το ίδιο ρώτησε μάλιστα και όταν έκλεισαν οι κάμερες της συνέντευξης.
«Τρέμει ο Πίνατ…»
Στην αίθουσα έπεσαν αρκετά στοιχήματα πάντως χθες. Και για τη διαδοχή στην προεδρική καρέκλα της Κουμουνδούρου αλλά και για κάτι ακόμη. Κάποια στιγμή, εκτός μικροφώνων, ο Μητσοτάκης ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του την ατάκα «τρέμει ο Πίνατ…». Ουδείς ξέρει με τι αστειεύονταν, αν κι έπεσαν πολλές ιδέες στις δημοσιογραφικές παρέες. Είχε προηγηθεί πάντως κουβέντα για τις χθεσινές συριζαϊκές κάλπες.
ΔΕΘ χωρίς γλέντια
Η εντολή άνωθεν στους νεοδημοκράτες να μην κάνουν γλέντια, τραπεζώματα και πολυτέλειες τηρήθηκε. Και το παράδειγμα το έδωσε πρώτος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απέφυγε τα μεγάλα τραπέζια κι επέλεξε το Σάββατο το βράδυ να δειπνήσει σε στενό φιλικό κύκλο. Οχι ότι δεν υπήρξαν καθόλου ξενύχτηδες. Ηταν εξάλλου και κάποια στελέχη της νέας γενιάς πάνω που τα ποτά δεν τα απαρνήθηκαν εντελώς… Και «συνελήφθησαν» να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία την ώρα που άλλοι επέστρεφαν σε αυτά. Οι Θεσσαλονικείς κατάσκοποί μου με βεβαιώνουν ωστόσο ότι δεν είδαν τα συνήθη… ξεσαλώματα.
Γαλάζιες αγωνίες για τον Αγοραστό
Αν και ο Κώστας Αγοραστός έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, οι ανησυχίες και οι γκρίνιες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έχουν τελειωμό. Δεν πέρασε απαρατήρητη, άλλωστε, η απόσταση ασφαλείας που κράτησε ο Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όταν επεσήμανε ότι το αν έγιναν όλα σωστά από την Περιφέρεια στη Θεσσαλία θα φανεί από την έρευνα της δικαιοσύνης. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα έδωσε «γραμμή» και σε γαλάζιους. Διότι έχει και στο Μαξίμου καταγραφεί ότι, από τους βουλευτές της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας, οι μόνοι που έχουν βγει μπροστά να στηρίξουν αυτές τις μέρες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (κι είναι ζήτημα αν τα εξαντλούν)…
Ατζέντα επενδύσεων στη Νέα Υόρκη
Από σήμερα η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται και στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν ήδη μεταβεί μέλη της κυβέρνησης αναμένοντας την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και παρότι, για ευνόητους λόγους, επικεντρώνουμε στα ελληνοτουρκικά, τα ραντεβού της επενδυτικής ατζέντας έχουν αποδειχθεί πολύ αποδοτικά τις προηγούμενες χρονιές. Ενα μέρος τους, όπως σας είχα γράψει, θα αναλάβει ο Αλεξ Πατέλης και με τον ίδιο σκοπό ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ενώ θα έχει επαφές του με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα κ.ά., ένα πρωινό εργασίας με εκπροσώπους hedge funds και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon στο πλαίσιο της συνεργασίας για τις επενδύσεις της στη χώρα μας.
Τροπολογίες για κλοιό στην Αγκυρα
Κόλαφος ήταν η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, που εκνεύρισε τον Ερντογάν τόσο ώστε να δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι «αν χρειάζεται, θα χωρίσουν οι δρόμοι μας με τιην ΕΕ». Κι έχει την πολιτική σημασία του ότι η έκθεση διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από ισχυρή πολιτική πλειοψηφία εντός Ευρωβουλής, από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους κ.ά., γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για περιορισμένη τάση αλλά μια «μπετοναρισμένη» πια εικόνα αμφισβήτησης μιας νέας ευρωτουρκικής προσέγγισης που κάποιοι έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται τώρα τελευταία. Για την ιστορία, από την πλευρά του ΕΛΚ και της Ελλάδας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε καταθέσει 38 τροπολογίες στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας για θέματα που τελικά εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη έκθεση (π.χ. η βεβήλωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία).