Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, περίπου 30 νεαροί που εξήλθαν από καταυλισμό ακινητοποίησαν αστικό λεωφορείο στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, ανάγκασαν τον οδηγό να κατέβει και προκάλεσαν στο όχημα εκτεταμένες φθορές πυρπολώντας το.
Μόλις έφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, οι νεαροί επιτέθηκαν στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.
Εξαιτίας των συγκεκριμένων επεισοδίων η κυκλοφορία στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ διεκόπη από τις 00.45 έως τις 2.30. Οπως έγινε γνωστό αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε 8 άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.
Οπως περιγράφουν στα «ΝΕΑ» κάτοικοι, επιχειρηματίες αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής, το παραπάνω συμβάν, καθώς επίσης και άλλα διαφορετικής παραβατικής φύσης (εμπόριο ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, όπλων, ληστείες κ.ά.) αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για την περιοχή του Ασπροπύργου που εδώ και δεκαετίες μοιάζει να λειτουργεί ως η «πίσω αυλή» της Αθήνας.
Το μέρος εκείνο που δεν λέει να ξεκολλήσει από τη μιζέρια του, ένας δήμος 45.000 κατοίκων όπου όλοι οι αρμόδιοι κάνουν τα στραβά μάτια για ό,τι παρανόμως συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι λόγω και της βιομηχανικής ζώνης η συγκεκριμένη περιοχή προσφέρει σημαντικά, με τις επενδύσεις που φιλοξενεί, στην εθνική οικονομία.
«Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου»
«Στις 22 Αυγούστου έλειπα αλλά ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τους υπαλλήλους μου γιατί η αγωνία ήταν μεγάλη» λέει στα «ΝΕΑ» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου από τη δεκαετία του ’80.
«Σε όλες τις επιχειρήσεις εδώ υπάρχουν εύφλεκτες ύλες. Αν πάρει μία φωτιά, οι φλόγες θα μεταδοθούν από το ένα κτίριο στο άλλο, ό,τι μέτρα προστασίας και να πάρεις. Εγώ για να λειτουργήσω θέλω ειδική περιβαλλοντική άδεια. Και ακριβώς δίπλα από την επιχείρησή μου έχω Ρομά που καθημερινά καίνε διάφορα υλικά.
Ερχονται σε μένα για έλεγχο από την Πυροσβεστική, τους αναφέρω το πρόβλημα και μου λένε “δεν μπορώ να κάνω κάτι, θα τους κόψω πρόστιμο που δεν θα το πληρώσουν. Αν θες να λύσεις το πρόβλημά σου κάνε επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία”.
Ναι, αλλά ποιος το κάνει αυτό και μετά να στοχοποιηθεί;» αναρωτιέται ο 51χρονος στα «ΝΕΑ», δίνοντας μια γεύση από την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στους δρόμους: «H κατάσταση είναι τραγική. Οποιον και να ρωτήσεις εδώ θα σου πει τα ίδια.
Μπαίνουν μέσα στις επιχειρήσεις μας συγκεκριμένοι Ρομά και μας κλέβουν. Κι αν τους κυνηγήσεις, θα στραφούν εναντίον σου. Ακούμε συνέχεια για εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο αλλά δεν μας λένε ποιος τις βάζει, μόνες τους μπαίνουν; Κι αν πεις την αλήθεια, θα σε πουν ρατσιστή.
Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου. Κάνουν μπλόκα στους δρόμους, την πέφτουν σε συνεργάτες μας και τους κλέβουν τις τσάντες, σταμπάρουν οχήματα που πηγαίνουν στην τράπεζα για καταθέσεις χρημάτων. Οι οδηγοί των φορτηγών τροφοδοσίας πέφτουν θύματα ληστείας.
Βλέπεις 60 χρονών άνθρωπο να κάθεται στην άκρη του δρόμου και να κλαίει. Πληρώνουμε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη και δεν έχουμε καθαριότητα, δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε προστασία, δεν έχουμε τίποτα. Με ποιον πρέπει να τα βάλω για να βρω το δίκιο μου; Πρέπει να υπάρχουν κανόνες και νόμοι που να ισχύουν για όλους».
Ο Ιωάννης Κερατζάκης, 42 ετών, κάτοικος Ασπροπύργου, αναφέρει: «Οι καθημερινές καύσεις ελαστικών και άλλων τοξικών υλικών από μια μειοψηφία Ρομά για τη συλλογή μετάλλων επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία καθώς εκλύονται καρκινογόνοι ρύποι. Ενα απόγευμα μετρήσαμε 5 ταυτόχρονες εστίες. Μέσα σε μια μόνο ημέρα, στις 22 Αυγούστου, μια τέτοια εστία κατέστρεψε περίπου 10 επιχειρήσεις logistics και παρεμφερών δραστηριοτήτων, προκαλώντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε εκατοντάδες εργαζομένους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γης, κατοίκους. Ταυτόχρονα, η υγεία όλων υπονομεύεται».
«Χρειάζονται περιπολίες και παρέμβαση σε φαινόμενα παραβατικά»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ασπροπύργου κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ολιστικής φροντίδας από την πολιτεία, στο πνεύμα του «κινήματος της καθημερινότητας με κανόνες» για το οποίο έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ.
«Η συμπεριφορά των περιφερόμενων Ρομά εδώ είναι γνωστή. Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα. Τουλάχιστον για την παραβατικότητα-εγκληματικότητα, πρέπει να ενισχύσει τα αστυνομικά τμήματα.
Τη δεκαετία του ’90 προβλεπόταν για το Αστυνομικό Τμήμα 60 άτομα προσωπικό και για το Τμήμα Ασφαλείας 30. Σήμερα στο ΑΤ υπηρετούν 40 και στο Τμήμα Ασφαλείας 10. Και ο πληθυσμός ήταν 17.000 και τώρα είναι 45.000.
Ζητάμε την παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας για έλεγχο των φορτηγών με τα καλώδια, τα λάστιχα ή το σκραπ. Ζητάμε τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα σκραπατζίδικα. Ζητάμε από τις αρχές να πάρουν μέτρα για το περιβάλλον και τον περιορισμό των πυρκαγιών. Χρειάζονται περιπολίες και παρέμβαση σε φαινόμενα παραβατικά.
Στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου με δυσκολία έρχονται οι αστυνομικοί, το αποφεύγουν επειδή είναι δύσκολη περιοχή. Μου ζητάνε βοήθεια οι κάτοικοι, όμως απευθύνονται σε λάθος υπηρεσία. Εμείς είμαστε για την καθαριότητα.
Αλλά τι καθαριότητα να κάνουμε όταν εκατοντάδες “ντάτσουν” κουβαλάνε καθημερινά μπαζοσκούπιδα από το λεκανοπέδιο και τα απορρίπτουν εδώ;» αναφέρει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η περιοχή μας δίνει στο ακαθάριστο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 30%.
Οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν πρέπει να έχουν κάποια ασφάλεια από τη δράση τέτοιων ομάδων. Θα πρέπει η πολιτεία να κάνει το χρέος της. Δεν μπορεί να υπάρχει στον Ασπρόπυργο ένα κράτος εν κράτει. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί στην περιοχή μας ο νόμος».
«Ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μεγάλος, απαιτείται επανασχεδιασμός»
Εν όψει του Daniel, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιούσε στα «ΝΕΑ» (4/9) για μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας στο ρέμα Γιαννούλα, το οποίο περνά κάτω από την Αττική Οδό και καταλήγει στην περιοχή Ασπροπύργου.
«Σε αυτοψία που έκανα διαπίστωσα ότι έχουν απορριφθεί στο ποτάμι πολλά οικοδομικά υλικά. Είναι χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης και φοβάμαι μήπως πλημμυρίσει και παρασυρθούν» σημείωνε ο ίδιος αρχές του Σεπτέμβρη.
Σήμερα κάνει λόγο για υπαρκτό πλημμυρικό κίνδυνο και για ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής: «Στον Ασπρόπυργο, στη βιομηχανική περιοχή έχουν περιοριστεί πολύ τα ρέματα και η απορροή από τον πάνω χώρο δεν μπορεί εύκολα να διοχετευθεί στα τεχνικά έργα που έκαναν.
Ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μεγάλος εκεί. Χρειάζεται επανασχεδιασμός». Λίγο πριν από τις πλημμύρες, είχαν προηγηθεί οι πυρκαγιές της 22ας Αυγούστου που σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική καθώς οι πολλαπλές εστίες απειλούσαν τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής.
Εκείνη τη δύσκολη μέρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε λόγο για 472 πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει από την έναρξη της αντιπυρικής μόνο στον Ασπρόπυργο.
Νεότερα στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα για το διάστημα από 1/5/2023 έως και 31/8/2023 κάνουν λόγο για 615 πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα ενώ συνολικά στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022 – 2023 εκδηλώθηκαν 1.366 πυρκαγιές.