Ως χρέος προς την Ουκρανία για να δείξουν την ανθεκτικότητα της χώρας, βλέπουν οι παίκτες της Σαχτάρ Ντονέτσκ τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας θα χρησιμοποιήσει ως έδρα το Φολκσπαρκστάντιον του Αμβούργου, στο οποίο θα φιλοξενήσει απόψε την Πόρτο. Το ταξίδι μέχρι τη γερμανική πόλη διήρκησε δέκα ώρες. Τα μέλη της αποστολής ταξίδεψαν με λεωφορεία μέχρι την Πολωνία μέσω της πόλης Λβιβ και στη συνέχεια πέταξαν για το Αμβούργο.

«Οι στρατιώτες μας πολεμούν στο μέτωπο κι εμείς στις αθλητικές αρένες. Αυτό είναι το καθήκον μας ως πολίτες της Ουκρανίας», λέει ο αρχηγός της Σαχτάρ Τάρας Στεπανένκο.  

Οι παίκτες λαμβάνουν συχνά mail από τους στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Είναι μια υπενθύμιση για το έξτρα κίνητρο που έχουν στον αγωνιστικό χώρο, εξηγεί ο Στεπανένκο αλλά και για τους στρατιώτες μια διέξοδο από τη σκληρή πραγματικότητα.  

«Είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις. Εσύ παίζεις ποδόσφαιρο και αυτοί σε υποστηρίζουν στη διάρκεια του πολέμου».  

Στη Σαχτάρ επέστρεψε φέτος ο πρώην άσος της ΑΕΚ και του Ιωνικού Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. «Από τότε που άρχισε ο πόλεμος είχα ένα δίλημμα μέσα μου γιατί έπαιζα ποδόσφαιρο, κάνοντας αυτό που συνήθιζα να κάνω μια ζωή γνωρίζοντας όμως πως η οικογένειά σου, οι γονείς σου ήταν εκεί στην Ουκρανία, δεν είναι καθόλου εύκολο. Οταν μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επιστρέψω ήταν θαυμάσιο. Και ειλικρινά, τώρα νιώθω πολύ χαρούμενος και περήφανος για όσα βλέπω εδώ, που ο κόσμος είναι τόσο ενωμένος και συνεχίζει να πολεμά, να ζει, να είναι τόσο αισιόδοξος και θαρραλέος».