Νέο άλμα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου που ξεπέρασαν τα 95 δολάρια το βαρέλι για το προϊόν αναφοράς Brent, με πολλές προβλέψεις από παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για ράλι βραχυπρόθεσμα ακόμη και στο ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Με τις διεθνείς τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 30% από τα μέσα Ιουνίου, οι εξελίξεις αυτές αποτελούν νέο σημαντικό πλήγμα για τις τσέπες των νοικοκυριών και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός καλπάζει. Ηδη στην Ελλάδα το μέσο κόστος της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ, στα 2,037 ευρώ σύμφωνα με τα πιο τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Παράγοντες της αγορές λένε ότι εάν αυξηθούν κι άλλο οι διεθνείς τιμές μπορεί να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις στη χώρα μας.

Το πανάκριβο πετρέλαιο εντείνει επίσης τον πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη για να αποφασίσει τη νομισματική της πολιτική.

Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού της αγοράς για το τέταρτο τρίμηνο, μετά την παράταση των περικοπών στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον όμιλο OPEC+. Ταυτόχρονα κι άλλες πετρελαιοπραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ μειώνουν τη δική τους παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς τιμών, διαπραγματεύονταν έως και 95 δολάρια χθες. Επίσης το ανάλογο σημείο αναφοράς διεθνών τιμών που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων στον κόσμο, που ονομάζεται χρονολογημένο Brent («dated Brent»), ήταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ηδη η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να φτάνουν σε τριψήφια επίπεδα.

«Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 90 – 100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια» δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Η πιο σφιχτή αγορά όσον αφορά την προσφορά έχει πυροδοτήσει νέες προβλέψεις ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τέτοιες προβλέψεις έχουν κάνει μεταξύ άλλων ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και οίκοι.

«Δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών και του πιο θετικού κλίματος, θα μπορούσαμε να δούμε το ICE Brent να σπάει πάνω από τα 100 δολάρια / βαρέλι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον» ανέφερε η ING σε έκθεση που εστάλη στο Bloomberg «Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανότατα μη βιώσιμη», αναφέρεται.

Η συμμαχία

Εδώ και πολλούς μήνες Ριάντ και Μόσχα έχουν κάνει συμμαχία για να περιορίσουν τις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να οδηγήσουν σε νέα αύξηση τιμών. Οι βελτιωμένες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στις ΗΠΑ και την Κίνα, συμβάλλουν επίσης στην τάση αυτή.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υποστήριξε σε συνέδριο στον Καναδά ότι ο ΟΠΕΚ εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές σταθερές και να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένη τιμή. Τα σχέδια παραγωγής θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, όπως είπε.

Ταυτόχρονα, η άνοδος του ενεργειακού κόστους φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας το έργο που αντιμετωπίζουν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν αποφασίσει σειρά αυξήσεων επιτοκίων που στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών.