Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του αισθήματος της ευεξίας του οργανισμού συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.
Ποια όμως, είναι η καταλληλότερη ώρα για την προπόνηση, το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ;
Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καύση του λίπους είναι 5 φορές μεγαλύτερη όταν το άτομο γυμνάζεται με άδειο στομάχι.
Στη περίπτωση αυτή, το σώμα είναι χωρίς «καύσιμα» αφού τα αποθέματα γλυκόζης είναι σε χαμηλά επίπεδα και συνεπώς λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται από τον λιπώδη ιστό, οδηγώντας έτσι στη μείωση της λιπώδους μάζας.
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι πριν από το γεύμα ή δείπνο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα αυτό να ισχύει τις πρωινές ώρες.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε σε διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η πρωινή άσκηση εκτός από την ενίσχυση του μεταβολισμού συνδέεται και με σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ολλανδοί ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από περίπου 80.000 ενήλικες ηλικίας 42 έως 78 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής πάθησης.
Ολοι οι συμμετέχοντες φορούσαν μια φορητή συσκευή, η οποία μετρούσε την καθημερινή τους σωματική δραστηριότητα για επτά συνεχόμενες ημέρες.
Στη διάρκεια των έξι με οκτώ ετών που μεσολάβησαν καταγράφηκαν 2.911 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 796 αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, με τα λιγότερα περιστατικά να σημειώνονται σε όσους δραστηριοποιούνταν τις πρωινές ώρες μεταξύ 8 και 11.
Σε μια περαιτέρω ανάλυση, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 διαφορετικές ομάδες σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με την ώρα αιχμής της άσκησης: νωρίς το πρωί (8 π.μ.), αργά το πρωί (10 π.μ.), μεσημέρι, και απόγευμα (7 μ.μ.).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι γυμνάζονταν στις 8 π.μ. είχαν κατά 11% και 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αντίστοιχα, ενώ όσοι γυμνάζονταν κατά τις 10 π.μ. είχαν και κατά 17% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που ασκούνταν το πρωί ωφελούνταν περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες.
Συμπερασματικά, όχι μόνο πρέπει να γίνεται σωματική άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα αλλά καλό θα είναι να προτιμώνται οι πρωινές συνεδρίες για αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, γρηγορότερη απώλεια των περιττών κιλών και καλύτερη προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Αθηνών