Είναι πολύ καλή η ιδέα να μεταφερθεί η ΕΜΥ στο υπουργείο «Πολιτικής Άμυνας» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: αφού αχρείαστη αποδείχθηκε και όταν σκάγανε τα πυρομαχικά του στην Αγχίαλο –τότε που φύσαγε– και όταν βούλιαζαν τα ελικόπτερά του στο Στεφανοβίκειο –τότε που έβρεχε– ας την αφήσουν να πάει κάπου αλλού, να πιάσει τόπο ο κόπος της.

Και η ένταξη του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ίδιο Υπουργείο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γιατί είναι απολύτως πρωτοποριακή: δεν υπάρχει άλλο υπουργείο στην υφήλιο ή την υπερ-ήλιο που να διαθέτει Αστεροσκοπείο. Και είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε για να μη χάσουμε τα πρωτεία: το 2009 επί Γεωργίου Παπανδρέου Β’, πρώτοι στον υποσελήνιο κόσμο αποκτήσαμε υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής –του οποίου μετεξέλιξη αποτελεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας–  με γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Πρωτοπορήσαμε, άλλωστε, και στο θέμα της βοήθειας προς την Λιβύη – για την ακρίβεια προς την ελεγχόμενη από τον φίλο μας ένδοξο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ πόλη της Ντέρνα, με 10.000 νεκρούς και άλλους τόσους αγνοούμενους που τους μαζεύουν από τη λάσπη σαν πρόβατα του θεσσαλικού κάμπου. Κατέφθανε ο Δανιήλ και αντί το καθεστώς να διευκολύνει τη φυγή, επέβαλε λοκντάουν: ο κατακλυσμός βρήκε τους κατοίκους κλειδωμένους στα σπίτια τους.

Για γεωπολιτικούς λόγους έστειλε βοήθεια στη Λιβύη η χώρα μας, είχαμε ήδη διαβάσει πριν συμβεί η τραγωδία με τους πέντε νεκρούς – νομίζω λέγεται «επίδειξη σημαίας» αυτό. Ή και «photo op», photo opportunity να φωτογραφηθεί η αποστολή με τον τρισένδοξο στρατάρχη και τους εντιμότατους υιούς του. Το μέγα μυστήριο βέβαια είναι πώς γίνεται να έχει η κυβέρνησης φίλο της τον περιώνυμο στρατάρχη και να μεταχειρίζεται ως εχθρό τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Μήπως ο κύριος Ερντογάν που έχει φίλο τον κύριο Ράμα και αντίπαλο τον Χαλίφα Χαφτάρ, πρόλαβε να κάνει σοφότερες επιλογές;

Τέλος πάντων, μόλις αγοράσαμε τα φονικότερα αεροπλάνα και τις ισχυρότερες φρεγάτες στην οικουμένη, δεν χαλάει ο κόσμος αν σκάσανε κάτι παλιοπυρομαχικά και βούλιαξαν μερικά παλιοελικόπτερα. Σημασία έχει ότι το ΓΕΕΘΑ ήταν πανέτοιμο να κάνει γεωπολιτική επιχείρηση διάσωσης στη Λιβύη πριν ακόμη στεγνώσει ο Θεσσαλικός κάμπος – και να διατάξει ΕΔΕ ποιοι φωτογράφισαν τα ελικόπτερα, όχι ποιοι τα άφησαν να βουλιάξουν.

Και εν τέλει, αν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης κτλ έχει οπωσδήποτε ανάγκη Αστεροσκοπείο, ας ζητήσει από τη ΝΑSA απευθείας σύνδεση με το Hubble ή το Webb και ας κάνει γενναιόδωρη προγραμματική σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, να κάνουν οι ερευνητές ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους.