Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ έφτασε χθες στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας, την πρώτη επίσκεψή του στον ασιατικό γίγαντα από το 2004, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη διπλωματική απομόνωση, καθώς η χώρα του βρίσκεται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια υπό το καθεστώς δυτικών κυρώσεων.
Ο Ασαντ έφτασε με αεροπλάνο της Air China μέσα σε πυκνή ομίχλη, κάτι που όπως γράφτηκε, «προσθέτει την ατμόσφαιρα μυστηρίου», σε ένα από τα σπάνια ταξίδια του σύρου ηγέτη στο εξωτερικό από το 2011, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρόκειται να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων αύριο, μαζί με άλλους ξένους αξιωματούχους προτού ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας η οποία θα παραστεί σε συναντήσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις. Σήμερα συναντά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και θα έχει περαιτέρω συναντήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Πεκίνο.
Η σύνυπαρξή του με τον πρόεδρο της Κίνας σε μια περιφερειακή συγκέντρωση ελπίζει ότι θα προσθέσει δυναμική στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην παγκόσμια σκηνή. Η Συρία εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας το 2022 και έγινε δεκτή και πάλι στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάιο. Είναι προφανές, λένε οι αναλυτές, ότι ο Ασαντ θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, οποιαδήποτε κινεζική ή άλλη επένδυση στη Συρία κινδυνεύει να εμπλέξει έναν επενδυτή στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει νόμου του 2020 που μπορεί να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε συναλλάσσεται με τη Συρία.
Ανοιχτή αμφισβήτηση
«Στην τρίτη του θητεία, ο Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να αμφισβητήσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι διατεθειμένος να πάει ενάντια στους διεθνείς κανόνες και να φιλοξενήσει έναν ηγέτη όπως ο Ασαντ», σχολιάζει στο Ρόιτερς ο Αλφρεντ Γου, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής στη Σιγκαπούρη. «Θα περιθωριοποιήσει περαιτέρω την Κίνα στον κόσμο, αλλά αυτό δεν τον ενδιαφέρει».
Η επίσκεψη του Ασαντ στην Κίνα το 2004 ήταν η πρώτη αρχηγού κράτους της Συρίας από τότε που δημιουργήθηκαν διμερείς δεσμοί το 1956. Η Κίνα, όπως και οι κύριοι υποστηρικτές της Συρίας Ρωσία και Ιράν, διατήρησαν σχέσεις με τη Δαμασκό καθώς άλλοι απομόνωσαν τον Ασαντ για την καταστολή του όταν ξέσπασαν για πρώτη φορά διαδηλώσεις το 2011.