Η επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από ένα πιεστικό και φορτισμένο καλοκαίρι περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Εάν η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρώσει ένα νέο πλάνο 100 ημερών, μηδενίζοντας το κοντέρ που άρχισε να μετρά από τον Ιούλιο, προσδοκά οι προβολείς να στραφούν ακόμη περισσότερο και στη Βουλή. Τους φθινοπωρινούς μήνες οι μάχες θα δοθούν στην Ολομέλεια – με μια σειρά από νομοθετικά «πακέτα» που επηρεάζουν και την καθημερινότητα. Αλλά στη Βουλή δεν χρειάζεται σχέδιο επανεκκίνησης: το σήμα για μια κοινοβουλευτική διαχείριση σε νέα θεμέλια είχε δοθεί πριν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες – και οι «υπερεξουσίες» του Κώστα Τασούλα αποδεικνύουν την προεργασία. Ο διπλασιασμός των προστίμων με περικοπή μισθού μπορεί να βάλει χαλινάρι στους βουλευτές που εκτρέπονται – και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει την Ολομέλεια για το ποινολόγιο. Η διαδικασία θα είναι fast track και θα συμπληρώνεται και από μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.
Στην πραγματικότητα, ο κύκλος αυτών των αλλαγών άνοιξε την επομένη των εκλογών, όταν το Μαξίμου και ο Τασούλας είχαν μπροστά τους τα επίσημα αποτελέσματα και έπρεπε να κινηθούν με σχέδιο διαχείρισης μιας οκτακομματικής Βουλής. Οι «Σπαρτιάτες», η ΝΙΚΗ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιουργούσαν ένα νέο σκηνικό, με ετερόκλητες ομάδες μεν, αλλά το ίδιο εύφλεκτες. Τα προληπτικά μέτρα κρίθηκαν αναγκαία – και ο ρόλος του Προεδρείου είναι ήδη πιο ενισχυμένος. Το διαπίστωσε χθες και η Θεοδώρα Τζάκρη όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής (από την πλευρά του ΚΚΕ) Γιώργος Λαμπρούλης δεν της έδωσε τον λόγο επί του προσωπικού. Μέχρι πρότινος θα έπρεπε να αποφασίσει η Ολομέλεια για μία ένσταση βουλευτή που δεν του έδιναν βήμα για απάντηση επί του προσωπικού, πλέον το ζήτημα κρίνεται αποκλειστικά και γρήγορα από το Προεδρείο. Με την επιστροφή από τις αυγουστιάτικες διακοπές, οι περιορισμοί φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα – τουλάχιστον από παρεμβάσεις για δημιουργία εντυπώσεων.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη Βουλή, ενδεχομένως γιατί είναι ο μοναδικός μεταπολεμικά που επανεκλέγεται στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα με ευρύτατη πλειοψηφία (άνω των 200 ψήφων), ο Τασούλας φρόντισε επίσης να διαμηνύσει ότι δεν θα περιοριστεί σε έναν ρόλο διαιτητή, αλλά μπορεί να μπει μπροστά και σε ένα επιθετικό παιχνίδι. «Εχετε εξευτελιστική συμπεριφορά για πολιτικό αρχηγό, μην πάτε να γλιτώσετε με εξυπνάδες», ήταν η σκληρή αντίδραση που αιφνιδίασε τις προάλλες τον Κυριάκο Βελόπουλο. Το σήμα για τη νέα διαχείριση έγινε πιο καθαρό, όταν παρενέβη μπροστά στα παράπονα του ίδιου αρχηγού ότι είναι «κυνηγημένος από το σύστημα»: «Ανθρωπέ μου, πού το είδατε το σύστημα; Τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα σε αυτή τη χώρα, για να βελτιωθεί…». Ο Τασούλας κατέστησε σαφές ότι στην τετραετία που ξεκίνησε διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή.
Μετά βεβαιότητος, αυτός ο ρόλος θα φανεί ακόμη περισσότερο όταν αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης των «Σπαρτιατών». Η πλειοψηφία θα περιμένει την προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τις αποφάσεις του Εκλογοδικείου, αλλά η συνταγή που ακολουθείται και με τη Χρυσή Αυγή, με το «πάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Τον Μάιο του 2024 ο Στίγκας θα πρέπει να λάβει 750.000 ευρώ, την πρώτη ετήσια δόση που αναλογεί στο κόμμα του από το κρατικό ταμείο. Οι αναδιπλώσεις των «Σπαρτιατών» δεν φαίνεται να αποσυνδέονται από αυτή την εξέλιξη.
Με την κυβέρνηση να αναζητεί προωθητική ενέργεια μέσα από ένα κύμα «μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων», οι συγκρούσεις στη Βουλή προεξοφλείται ότι θα κινητοποιούν και το Προεδρείο σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. Οι «αλλαγές φρουράς» σε μια σειρά από ανεξάρτητες Αρχές έως το τέλος του χρόνου, πλέον με πλειοψηφία 3/5 αντί 4/5, στη λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων θα είναι ακόμη ένα «κρας τεστ». Η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει όχι μόνο με εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και με μια Βουλή υπό έλεγχο.