Εντονη σεισμική δραστηριότητα, με δεκάδες δονήσεις χαμηλού μεγέθους, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον Κορινθιακό Κόλπο. Η έξαρση, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ξυλοκάστρου, ξεκίνησε την Πέμπτη και μέσα σε διάστημα 24 ωρών είχαν σημειωθεί 22 σεισμοί με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 3,4 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι χθες το μεσημέρι να έχουν καταγραφεί στην περιοχή άλλοι 25 μικροσεισμοί. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία συστάδα επικέντρων, που βρίσκεται προς το κεντρικό μέρος του Κορινθιακού κόλπου και δεν έχει σχέση με το ρήγμα των Αλκυονίδων. Παράλληλα επισημαίνουν πως η κατάσταση προς το παρόν δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία.

Αλλωστε, ο Κορινθιακός κόλπος, ο οποίος είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή, χαρακτηρίζεται από συχνή παρουσία τέτοιων συστάδων μικροσεισμών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης ο οποίος εκτίμησε, βάσει της κατανομής των επικέντρων, ότι έχει ενεργοποιηθεί κάποιο μικρό σεισμικό ρήγμα. «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με τη συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή με το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένο στην περιοχή και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».