Με έναν τρόπο και η ομάδα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική βέβαια καταγραφή αφού τα στελέχη και τα μέλη χωρίζονται σε όσους-ες απλώς δήλωσαν τη στήριξή τους στον Στέφανο Κασσελάκη και σε όσους-ες εργάστηκαν αμέσως μαζί του αυτές τις τέσσερις εβδομάδες που όλα άλλαξαν και κρίθηκαν.

Θα πρέπει να γίνει καταρχάς ειδική αναφορά σε δύο στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς που η στήριξή τους εκ των πραγμάτων έχει και άλλη επενέργεια οργανωτική και πολιτική στο νέο τοπίο του όλου κόμματος. Ο πρώτος στοιχήθηκε αμέσως με Κασσελάκη ενώ κομβικό ρόλο στο επιτελείο του νέου προέδρου είχε και έχει ο Μάρκος Χατζησάββας, άνθρωπος του Σφακιανού και με εικόνα στα οργανωτικά.

Ο Νίκος Παππάς μετά τον πρώτο γύρο όχι απλώς πήγε με τον Κασσελάκη, αλλά και του έδωσε βοήθεια στο οργανωτικό κενό – ενώ με την κοινή τους δήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής τον νομιμοποίησε στο κόμμα. Οι Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν πολύ κοντά του με ρόλο αλλά και ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης που ήταν η σκιά του κυριολεκτικά. Ραλλία Χρηστίδου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Γιώργος Καραμέρος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ράνια Θρασκιά, Χάρης Μαμουλάκης (μετακινήθηκε από το στρατόπεδο Τσακαλώτου), Βασίλης Κόκκαλης είναι οι δικοί του στην ΚΟ του κόμματος.

Οι εκτός Βουλής με ρόλο θα είναι προφανώς οι Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Δημήτρης Βέττας, Θάνος Μωραΐτης και άλλοι. Πλάι στον Στέφανο Κασσελάκη θα παραμείνουν στο επικοινωνιακό σκέλος ο ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ Βαγγέλης Σκούφας και ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης που είχε και την ευθύνη των βίντεο πλην της Μακρονήσου, αλλά και εκ μέρους των εθελοντών ο Τζούλιαν Χατζίου. Το ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι αν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος (είναι πολύ θετικός σε αυτό το σενάριο ο Παππάς), αλλά και πώς θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας, αν θα πάει από την ΚΕ ή από το σώμα του Συνεδρίου. Εδώ παίζει πάντα το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα.

Πώς θα κινηθεί η πλευρά των ηττημένων

Η ενότητα είναι το πιο δύσκολο ερώτημα της επόμενης ημέρας. Η διαφορά των δύο υποψηφίων διαμορφώνει μια παράμετρη στάση αναμονής στο θέμα των κινήσεων της νέας πλέον μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

H άνετη νίκη Κασσελάκη θα τον αποδεσμεύσει επίσης να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες με χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο, νέο ή νέα εκπρόσωπο, διατήρηση της δομής του Εκτελεστικού Γραφείου και νέα διάταξη στην ΚΟ; Κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος. Θα δούμε μια παραλυτική ισορροπία των ρευμάτων μέχρι το τακτικό Συνέδριο του Νοεμβρίου όπου θα πάνε συντεταγμένα για σύγκρουση δυνάμεις όπως η Ομπρέλα; Θα πάνε σε ρήξη ορισμένα στελέχη, μην περιμένοντας το συνέδριο αλλά απαντώντας αμέσως στις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου; Ή η ενότητα δεν κινδυνεύει στην επόμενη ημέρα;

Οι δυνάμεις απέναντι στον Κασσελάκη – τουλάχιστον στην κούρσα που ολοκληρώθηκε – είναι η ευρύτερη ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου με πυρήνα τους 6 συν 6, μέρος των προεδρικών όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η όλη ΔΗΜΑΡ με Θανάση Θεοχαρόπουλο και Δημήτρη Χατζησωκράτη, ιστορικά στελέχη όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιώργος Σταθάκης (που παρομοίασε τον Κασσελάκη με τον Μπέπε Γκρίλο), η Γέφυρα με στελέχη, όπως ο Νίκος Μπίστης ή η Μαριλένα Κοππά και άλλοι. Μαζί και η Ομπρέλα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο («συνεχίζουμε αριστερά, έχουμε μάθει στα δύσκολα», είπε με νόημα χθες) αλλά και ιστορικά στελέχη όπως η τρόικα των Νίκου Βούτση – Νίκου Φίλη – Πάνου Σκουρλέτη και σύμμαχοί τους (Δημήτρης Βίτσας και άλλοι).

Η ΚΟ των 47 μελών να πούμε πως μετράει σήμερα 13 υπέρ Κασσελάκη και 11 υπέρ Αχτσιόγλου. Κρίσιμο είναι και ένα μέρος στελεχών που δεν πήραν ανοιχτά θέση λόγω θεσμικής τους ιδιότητας, όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου και άλλοι όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Στέργιος Καλπάκης κ.ά.